Hlavní obsah

Stavební spoření je výhodnější, úročení vkladů roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření se díky zvýšení úrokových sazeb u vkladů stalo atraktivnější. Inflaci sice neporazí, přesto se roční výnos právě s ohledem na vyšší sazby, státní příspěvek i nulový poplatek za sjednání dostane i přes čtyři procenta.

Foto: Profimedia.cz

Smlouvu o stavebním spoření můžete uzavřít online.

Článek

Na poslední zvýšení základní úrokové sazby ČNB naprostá většina bank zareagovala zvýšením úrokových sazeb u svých spořicích produktů. Pozadu nezůstaly ani stavební spořitelny a většina z nich vklady svým klientům zhodnocuje vyšší sazbou. Ovšem pozor, na zajímavější sazbu u některých dosáhnou jen noví klienti.

Výhodnější sazby pro nové klienty

Je tomu tak například u Moneta Stavební spořitelny, která za posledních několik týdnů zvýšila úrokovou sazbu u vkladů již dvakrát, naposledy 26. listopadu. Noví klienti, kteří si uzavřou stavební spoření, tak získají aktuální úrokovou sazbu ve výši 1,5 procenta ročně.

Pokud si sjednáte smlouvu o stavebním spoření prostřednictvím všech online kanálů, nemusíte uhradit žádný poplatek.

„Na pobočkách banky Moneta a při sjednání smlouvy přes poradce spořitelny nebo externích partnerů je sjednání také zdarma, pokud klient na účet vloží vklad ve výši minimálně jednoho procenta ze sjednané cílové částky do čtyř měsíců od uzavření smlouvy,” doplnila pro Právo mluvčí banky Zuzana Filipová.

Také Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) zvýšila od 1. prosince 2021 úročení vkladů na 1,5 procenta ročně u nově uzavřených smluv o stavebním spoření.

Aktuálně můžete u Buřinky k nově založenému stavebku získat prémii až dva tisíce korun, smlouvy s cílovou částkou 200 tisíc korun tak prémie pokryje cenu za uzavření smlouvy.

„Zhodnocení vkladů tak dosáhne až 4,3 procenta ročně díky úrokům od Buřinky, státní podpoře a prémii,” doplnila mluvčí Monika Kopřivová.

I noví klienti, kteří si sjednají stavební spoření u Modré pyramidy, mohou od 1. prosince 2021 získat výhodnější sazbu, která se skládá ze základní sazby ve výši 0,5 procenta a úrokového bonusu ve výši jednoho procenta pro smlouvy s cílovou částkou do 300 tisíc korun.

„Získání úrokového bonusu je podmíněno dodržením zákonné vázací lhůty, či pravidelnými vklady,” doplnila pro Právo mluvčí Šárka Nevoralová.

Modrá pyramida za uzavření smlouvy o stavebním spoření neúčtuje klientům žádný poplatek.

Výhodnější sazby i pro stávající klienty

V polovině listopadu zvýšila úrok na stavebním spoření na 1,5 procenta ročně i Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS). „Jedinou podmínkou je minimální cílová částka 200 tisíc korun," doplnila mluvčí Petra Kopecká. Zvýšení sazby se týká jen nových klientů, případně i stávajících, pokud si uzavřou novou smlouvu.

Noví klienti mají navíc uzavření smlouvy bez vstupního poplatku. Při sjednání Raiffeisen balíčku klienti získají celkový bonus ve výši až čtyři tisíce korun a celkový roční výnos tak vzroste na 4,76 procenta.

Raiffeisen balíček obsahuje prémii tisíc korun za aktivní využívání Chytrého účtu od Raiffeisenbank, dále pak prémii tisíc korun ke stavebnímu spoření, pokud budete spořit z tohoto Chytrého účtu, a úsporu dva tisíce korun za sjednání stavebka.

Modrá pyramida připravila od počátku prosince výhodnější sazby i pro stávající klienty. Pokud si smlouvu prodlouží o tři či šest let, získají k základní sazbě ve výši 0,5 procenta ještě úrokový bonus 1,3 procenta ročně.

Jako jediná neaktualizovala úrokové sazby u vkladů ČSOB Stavební spořitelna. Základní roční úroková sazba je 0,6 procenta ročně. Za pravidelné měsíční spoření ve variantě AktivPlus Spořicí může klient získat ještě roční úrokový bonus 0,4 procenta. Ten je vyplácen při ukončení smlouvy výpovědí, po šesti letech od jejího uzavření. Za sjednání stavebního spoření si banka neúčtuje žádný poplatek.

Nezapomeňte ze stavebka vytěžit maximum

Pro mnoho lidí je stavební spoření zajímavé díky státnímu příspěvku ve výši až dva tisíce korun. Pro jeho získání je ale třeba uložit alespoň 20 tisíc korun, protože stát přispěje maximálně deseti procenty z ročního vkladu.

V takovém případě je třeba spořit alespoň 1700 korun měsíčně. Pokud tak činíte, na maximální výši příspěvku bez problému dosáhnete.

Pokud tomu však není a nechcete, aby vám dvoutisícový příspěvek utekl, zkontrolujte si výši ročního vkladu a potřebnou částku do konce roku vložte dodatečně.

Anketa

Máte stavební spoření?
Ano, zakládám si jej pravidelně.
50,8 %
Ano, rostoucí úrokové sazby mě zlákaly.
3,4 %
Ne, ale uvažuji o tom.
10 %
Ne, stavební spoření nechci.
35,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12479 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám