Hlavní obsah

Stavební podnikatel podvedl řadu lidí, ozývají se stále další

Právo, Jindřich Ginter

Deníku Právo a zpravodajskému portálu Novinky.cz se ozývají další čtenáři napálení stavebním podnikatelem Václavem K. z Kutnohorska. Ten se stejně jako bezdomovci nebo lidé, co jsou v nájmu, přihlásil k trvalému bydlišti na obecním úřadě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Scénář je pořád stejný – nalákal zákazníky na papírky vylepené v panelácích, kde sliboval bytové rekonstrukce, vybral desítky tisíc na zálohách, byty rozvrtal, nedokončil a už nebyl k sehnání.

Soud ho odsoudil k exekuci, ale ta zůstala jen na papíře. Oficiálně nic nemá. Věcí se nyní opět opakovaně zabývá policie, ale zda bude mít dost zákonných pák na muže, jisté není.

„Koncem srpna 2011 jsme si u jeho firmy, která hned v názvu vyvolávala dojem, že poskytuje komplexní stavby, zadali rekonstrukci koupelen v rodinném domku. Co je za podvodníka, jsme bohužel zjistili až z televizní reportáže v září a to už jsme mu zaplatili všechny zálohy. A pak nastalo přesně to, co všichni popisují,“ píše čtenářka Stanislava S.

Bourání mu jde

Bourací práce šly rychle, ale když se mělo začít tvořit něco nového, najednou se to začalo zadrhávat, jednou neměli čas řemeslníci, jednou nemohl sehnat materiál, pak zase se porouchalo auto a nakonec pan K. nezvedal telefon.

„Poslední kapka přetekla, když nám rozbourali již obložený záchod, protože tekl odpad. Od té doby byl pan K. zcela nedostupný. Nakonec nám poslal dobropis na zhruba 30 000 Kč. Ale peněz jsme se samozřejmě nedočkali,“ dodala čtenářka.

Papírky na chodbách

„Je to už rok, co jsem podala trestní oznámení na pana K. Na policii si to přehazují jak horký brambor. Měli bychom všichni poškození podat kolektivní žalobu. Jinak se ničeho nedočkáme. Já jsem si na to vzala úvěr, takže splácím, a on si mých peněz vesele užívá a nic mu nehrozí,“ přisadila další čtenářka Eva R. z Hradce Králové.

Někteří čtenáři, například vedení portálu Nejřemeslnici.cz, který patří rovněž mezi poškozené a kde je před panem Václavem K. velké varování, se Práva ptají, proč nezveřejníme celé jeho jméno. V podstatě ze zákona nemůžeme, protože nebyl odsouzen. I soudy dokonce už uzavřené případy ve své judikatuře anonymizují.

Televize sice plné jméno Václava K. zveřejnila, ale ani tento pranýř k odškodnění poškozených a potrestání podvodníka nevedl. Navíc takových podvodníků, co jen vybírají zálohy a nic neudělají, je mnohem více, a smyslem článků Práva není kriminalizovat jednu osobu, ale především slušné lidi varovat, aby si pečlivě, jen podle referencí vybírali, kdo jim opraví byt, a nedávali dopředu zálohy existencím, na které si našli telefon vylepený někde v chodbě paneláku na papírku.

Reklama

Výběr článků

Načítám