Hlavní obsah

Stavebko už není nejoblíbenější, hlavní jistotou jsou pro Čechy drahé kovy

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření bylo podle Barometru obliby spoření po dlouhé roky nejoblíbenějším produktem pro ukládání peněz. Nyní ho však vystřídalo zlato a další drahé kovy, které za obzvlášť zajímavou možnost zhodnocení peněz považují téměř tři pětiny Čechů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Obliba stavebního spoření podle Barometru se už od počátku šetření v roce 2016 pohybuje nad 50 procenty. Nejvyšší hodnoty dosáhlo v 1. čtvrtletí loňského roku, kdy ho za obzvlášť zajímavou možnost ukládání peněz označilo 62 procent lidí. V posledním šetření letos v květnu to bylo 55 procent.

„V rámci dlouhodobého sledování se popularita stavebka pohybuje v rozmezí 52 až 62 procent. Je to logické, stavebko vychází ve všech parametrech jako ideální varianta bezpečného spoření, a to díky optimálnímu mixu doby spoření, výši úročení, státní podpoře či obchodním akcím jednotlivých stavebních spořitelen. Podstatné je, že stavebko dlouhodobě překonává inflaci,“ doplnil Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Foto: AČSS

Barometr obliby spoření ve 2. čtvrtletí 2021

Na prvním místě pomyslného žebříčku se podruhé v historii Barometru umístily drahé kovy s podporou 58 procent.

„Signály růstu inflace a diskuse o zdražování pohonných hmot, potravin a spotřebního zboží se projevily v růstu oblíbenosti drahých kovů,“ uvedl Šedivý.

Drahé kovy, zejména pak zlato, hrají podle odborníků v očích některých Čechů stále roli „jistoty“. Přitom nejde o úplně racionální postoj. Zlato, jehož likvidita je omezená, neznamená jednoznačnou ochranu úspor před inflací vzhledem k tomu, že jeho cena není garantována, ale je ovlivněna poptávkou a nabídkou, které s vývojem inflace nebo úrokových sazeb souvisejí jen nepřímo, upozorňují.

Zájem o drahé kovy stoupá a s ním také ceny

Finance

Také další konzervativní produkty - penzijní spoření a spořicí účty - se již tradičně drží v oblíbenosti spoření na předních místech. Oba však, stejně jako stavebko, zaznamenaly ve druhém čtvrtletí pokles. Obliba penzijního spoření poklesla o pět procentních bodů na 48 procent a spořicích kont o tři procentní body na 39 procent.

Transformované penzijní fondy loni opět nepřekonaly inflaci

Finance

Akcie a podílové fondy naopak rostly. Druhé čtvrtletí roku 2021 je tak ve znamení drobného posílení preferencí rizikovějších instrumentů.

Poprvé byly do Barometru zařazeny i kryptoměny, s 32procentní oblíbeností se ale umístily až na chvostu žebříčku oblíbenosti. Češi tak potvrdili, že spoléhají spíše na tradiční formy spoření a ke kryptoměnám, jakožto značně rizikové formě uložení peněz, mají zdravě rezervovaný postoj. Hůře jsou na tom již jen termínované vklady (25 procent) a spoření doma tzv. do matrace (22 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám