Hlavní obsah

Startují poslední kotlíkové dotace

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim ve všech krajích odstartuje poslední vlna kotlíkových dotací, které domácnostem pomáhají financovat nákup nového moderního zdroje tepla.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vlastníci starých kotlů na tuhá paliva první a druhé emisní třídy by tak neměli s jeho výměnou a případnou žádostí o dotaci příliš otálet. Zanedlouho takové kotle totiž nebude možné provozovat, navíc zájem o kotlíkové dotace byl i v minulosti poměrně velký.

Lidé si mohou s využitím dotace, která může být až 127 500 korun, vyměnit kotel na uhlí za plynový kotel, ale i za kotel na biomasu, dřevo nebo za tepelné čerpadlo. V této etapě už nejsou podporovány kombinované kotle, které umožňují i spalování uhlí.

Cílem kotlíkových dotací je zlepšit ovzduší. Stát na poslední vlnu nabídne zájemcům celkem nejméně čtyři miliardy korun. Původně ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyčlenilo 3,125 miliardy, vláda se však na konci července rozhodla, že na tyto dotace může využít dalších až 1,5 miliardy korun z programu Nová zelená úsporám.

Například Ústecký kraj, který začal žádosti o dotace přijímat v pondělí, rozdělí na výměnu starých kotlů 167 milionů korun. Chudí lidé mají šanci získat bezúročné půjčky od obcí na předfinancování koupě.

I letos se očekává velký zájem žadatelů, žádost a všechny potřebné dokumenty je proto nutné připravit a podat zavčas. Kotlů na výměnu je totiž v Česku stále velmi mnoho.

Na výměnu čeká 300 tisíc kotlů

„Podle našich odhadů je v ČR více než 300 000 starých a normám nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Jejich výměna za ekologičtější tepelný zdroj – třeba kotel na zemní plyn nebo propan – by pomohla výrazně zlepšit ovzduší v mnoha městech i obcích,“ sdělil Právu předseda České asociace LPG Ivan Indráček.

Dosud české domácnosti požádaly o výměnu více než 70 tisíc kotlů. MŽP podle dřívějšího vyjádření počítá s tím, že celkem se za všechny tři vlny kotlíkových dotací podaří vyměnit více než 100 000 kotlů.

Dotace jsou určeny pro rodinné domy a fyzické osoby a jejich rozdělování je plně v kompetenci jednotlivých krajských úřadů. Výše podpory může činit až 80 procent uznatelných nákladů v maximální výši 120 000 korun. Do uznatelných nákladů lze přitom zahrnout nejen cenu nového kotle, ale také výdaje za rozvody a instalaci.

Pokud je výměna kotle realizována v obci, která byla Střednědobou strategií zlepšení kvality ovzduší v ČR označena jako prioritní území, podpora bude navýšena o dalších 7500 korun. Maximální částka se tedy může vyšplhat až na 127 500 korun.

Kotlíkovou dotaci lze čerpat i na plynový kotel v místech, kde vůbec není možnost připojení k distribuční síti plynu. „Díky zásobníkům na LPG mohou kotlíkové dotace čerpat také majitelé domů v lokalitách bez možnosti realizace plynové přípojky. Dotace jim výrazně sníží nejen náklady na kotel, ale i na novou otopnou soustavu a projektovou dokumentaci,“ upozornil generální ředitel společnosti Primagas Jiří Karlík.

Zastaralá zařízení budou zakázaná

Staré kotle na tuhá paliva první a druhé emisní třídy bude možné používat už jen do září roku 2022. Poté již bude jejich provoz zakázán s hrozbou pokut až do výše 50 000 korun.

Dotace sice ve své současné podobě letos končí, ale státní podporu modernizace vytápění v domácnostech převezme aktualizovaný dotační program Nová zelená úsporám. K dotaci na nový kotel by se proto měl dostat každý, kdo o ni na podzim požádá. Nově by měly s financováním výměny kotlů pomáhat i půjčky, které mohou obce, jež se do programu zapojí, zájemcům poskytovat.

Anketa

Využili jste kotlíkových dotací?
Ano
14,7 %
Ne
85,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1485 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr kotle nepodceňujte. Na co se zaměřit

Časy, kdy byla v každé místnosti v domě kamínka, v nichž se topilo uhlím či dřevem a do kterých musel člověk každou chvilku ve dne v noci přikládat, jsou...

Výběr článků

Načítám