Hlavní obsah

Šťár proti nelegálním dělníkům přibývá, zásahy jsou ostřejší

Právo, Jindřich Ginter, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S větší razancí a ve větším počtu. Takové jsou teď zásahy proti nelegálním dělníkům z Česka a ciziny. Roste nejen samotný počet šťár přímo v objektech firem nebo na staveništích, ale přiostřil se také postup, jakým jsou prováděny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Každý dělník by pro jistotu u sebe měl mít kopii pracovní smlouvy. Ilustrační foto

Článek

„Počet zjištěných nelegálně zaměstnaných osob se v roce 2012 v meziročním srovnání trojnásobně zvýšil,“ potvrdil Právu náměstek generálního inspektora Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) Jiří Macíček.

Loni totiž stát zcela překopal dosavadní taktiku boje proti nelegálům. „Intenzita kontrol stoupá. Zatímco v roce 2011 jsme jich provedli 500, tak loni už to bylo 900,“ dodal šéf pražské cizinecké policie Aleš Benedikt.

Letos zatím v Praze cizinecká policie provedla na pět desítek zásahů, což je v průměru zhruba jeden na každý pracovní den. V celé ČR za letošní leden a únor SÚIP odhalil nelegální zaměstnance u 140 firem.

Policie jen v případě, že lze čekat problémy

„Přiřítilo se několik dodávek. Vyhrnulo se z nich na nás na třicet policistů v kombinézách, už s nasazenými rukavicemi. Rázem obsadili východy. Všeho jsme museli nechat, seřadit se do řady, nikdo nikam nesměl jít, a ihned nás začali prověřovat. Kdo u sebe neměl kopii pracovní smlouvy, toho odvedli. Musel jsem jít taky. Pak jsem smlouvu dodatečně na inspektorátu doložil,“ popsal Právu čtyřicetiletý vedoucí montážní skupiny průběh bleskové razie. Došlo k ní ke konci února na staveništi nákupního komplexu Černý Most v Praze.

„Akce byla provedena na základě podnětu od občana za účasti 25 policistů,“ potvrdil Macíček. Prověřili pět firem. Udání se nepotvrdilo.

„Nelegálně zaměstnané osoby na Černém Mostě zjištěny nebyly,“ uvedl Macíček.

„Udání se netýkalo nás, ale zrovna jsme tam dělali, takže jsme se s tím s plnou parádou svezli,“ dodal montér. I když žádného nelegála nenašli, nebrali inspektoři výjezd na Černý Most na lehkou váhu.

Policie nebývá u všech kontrol. „Policie asistuje v případech, kdy lze očekávat problémy. Zajišťuje ochranu, vzbuzuje respekt a je zabráněno úniku pracovníků,“ vysvětlil Macíček.

Na území celé ČR minulý rok inspektoři zjistili přes pět tisíc nelegálů. Většina z nich byli Češi. Jednalo se o 3400 lidí. Dalších 432 pocházelo ze zemí EU a 1605 ze států mimo Unii.

Podle montéra z české subdodavatelské stavební firmy, která si prošla zátahem na Černém Mostě, teď všichni, kdo chodí i na další velké stavby, s sebou raději v kapse nosí kopie pracovních smluv.

„Zaměstnanci si dávají větší pozor, to je jednoznačné,“ uvedl šéf pražské cizinecké policie Benedikt.

„Mít kopii smlouvy u sebe je nejjednodušší způsob, jak legálnost prokázat. Kopii smlouvy ale pracovník může doložit i následně,“ upřesnil Macíček.

Ve středu na Florenci

Od 1. ledna 2012 jsou však podle něho zaměstnavatelé povinni mít v místě pracoviště kopie pracovních smluv. „Stačí je mít naskenované na CD nebo flash paměti. Nestačí ale jiné doklady, jako jsou seznamy zaměstnanců, čestných prohlášení nebo průkazů; ani zasílání smluv ze sídla firmy teprve po zahájení kontroly,“ zdůraznil Macíček.

Černým Mostem velké zátahy zjevně neskončily. „Finišujeme v novém komplexu v Praze na Florenci. Předem hlášená je už na zítra (středa - pozn. red.) kontrola bezpečnosti práce, a s tím se prý udělá i razie na nelegály,“ řekl Právu montér.

„Týmy specializované na kontrolu nelegálního zaměstnávání úzce spolupracují i s inspektory bezpečnosti práce,“ potvrdil v pondělí Macíček.

Inspektoři a policie nevpadávají jen na stavby. „Byl jich najednou plný krám. Inspektoři a policisté v kombinézách. Hledali nějaké Asiaty. Prolézali sklady do každého koutu, nahlíželi i do krabic,“ popsal nedávnou razii pracovník obchodu se sportovními potřebami na Praze 2.

„Mezi nelegálními pracovníky jednoznačně převažují občané ČR. Z cizinců se nejčastěji jedná o občany Ukrajiny a Vietnamu,“ upřesnil Macíček. Inspektoři o nelegálech dále informují Úřad práce, sociálku, celní, živnostenské a finanční úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám