Hlavní obsah

Správa rozešle dopisy o zářijovém zvýšení penzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejbližších dnech začne Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) rozesílat lidem pobírajícím starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchody informaci o zvýšení penzí. K mimořádné valorizaci dojde ze zákona v září kvůli prudce rostoucím cenám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„O zvýšení důchodů budou příjemci informováni valorizačním oznámením, které bude rozesíláno postupně od poloviny srpna do konce září. V oznámení jsou uváděny kromě obecných informací zejména konkrétní částky pobíraných důchodů a příplatků k důchodu po provedeném zvýšení,“ uvedla mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

Příjmy seniorům rostou, přesto jim nestačí

Domácí

Valorizační oznámení je vyrozumění dopisem důchodcům. K valorizačnímu oznámení má být přiložen i dopis ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) týkající se zavedení výchovného od ledna roku 2023. To je „přídavek“ k důchodu ve výši 500 korun na jedno vychované dítě. Většinou se bude týkat žen.

Dále se bude dopis týkat třeba možnosti čerpání příspěvků na bydlení v důsledku nárůstu životních nákladů. Důchody se navyšují automaticky, nemusí se o to žádat. Podle rozhodnutí vlády má v září vzrůst zásluhová část penzí o 5,2 procenta.

Tři valorizace zvýší letos penze v průměru o 2500 Kč

Domácí

„K červnu činila průměrná výše starobního důchodu 17 299 korun,“ řekla Drmolová. Průměrná výše starobních důchodů se podle propočtů ČSSZ zvýší o 697 korun na 17 996 korun.

Zářijová valorizace bude tento rok už třetí. Poprvé byly důchody upraveny v lednu, a to v průměru o 500 korun. V červnu pak vzrostly zhruba o tisíc korun.

Je pravděpodobné, že v lednu pak výše průměrného důchodu opět výrazně vzroste, a to o 850 korun.

Důchody od ledna vzrostou o 850 korun

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám