Hlavní obsah

Sloučením půjček ulevíte svému rozpočtu

Pandemie koronaviru a s ní související protiopatření již téměř rok prověřují finanční hospodaření mnohých českých domácností. Své o tom ví především lidé, jejichž rozpočet zatěžují různé typy úvěrů a půjček. Jednou z možností, jak mu ulevit, je tzv. konsolidace půjček, tedy jejich sloučení do jedné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

České domácnosti dluží bankám zhruba 1,9 bilionu korun, další půjčky čerpají i u nebankovních společností. Málokterá zadlužená domácnost splácí jen jeden úvěr, žádnou výjimkou nejsou dvě i více půjček, které měsíc, co měsíc zatěžují jejich rozpočet.

Výše závazků tak může lidem lehce přerůst přes hlavu, obzvlášť v současné době, kdy nemálo firem funguje v omezeném režimu, mnohá odvětví jsou dokonce díky vládním opatřením naprosto ochromena. Obavy o práci i výdělky rostou a lidé tak hledají cesty, jak snížit v rámci rozpočtů své náklady.

Rekord padl, Češi si vzali hypotéky za 254 miliard korun

Finance

V loňském roce řada domácností využila vládního moratoria na splátky hypoték i spotřebitelských úvěrů, ovšem to jejich dluhy nevyřešilo, pouze na čas, maximálně půl roku, jim ulevilo od splácení.

Zájem o konsolidace je výrazný

Lidé proto hledají další cesty, jak napjatým rodinným rozpočtům ulevit. Jednou z možností je sloučení půjček do jednoho produktu, který si po domluvě s bankou nastavíte podle toho, jak vám vyhovuje. V případě, že si snížíte měsíční splátku, dojde k prodloužení doby splatnosti, čímž se ale navýší částka, kterou bance celkem splatíte.

Konsolidací získáte lepší přehled o dluzích, snížíte si měsíční splátku a často i úrokovou sazbu

Banky, ale i nebankovní společnosti o konsolidace úvěrů již delší dobu evidují enormní zájem.

„Meziroční nárůst evidujeme zejména ve 4. čtvrtletí loňského roku, tedy v době, kdy skončilo období odkladů splátek stanovené v moratoriu,” uvedla pro Právo Kateřina Petko z Equa bank. Výrazný růst zájmu koncem loňského roku potvrdila například i Raiffeisenbank.

Nový odklad splátek už se škraloupem

Finance

„Meziročně zájem o konsolidace vzrostl u stávajících klientů o více než 66 procent, u nových dokonce o 137 procent. Zvýšený zájem lze očekávat i během letošního roku,“ potvrdil pro Právo Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis poskytující nebankovní úvěry.

„V posledních letech zaznamenáváme rostoucí podíl konsolidací na prodaných nezajištěných půjčkách. V roce 2019 byl podíl konsolidací na celkovém počtu sjednaných nezajištěných půjček 55 procent. V roce 2020 se podíl zvýšil již na 59 procent. Podíl konsolidací na celkovém objemu nezajištěných půjček v roce 2020 byl dokonce 75procentní,” doplnil pro Právo Lukáš Kropík z České spořitelny.

Sloučením úvěrových závazků do jednoho produktu získáte jednak přehled o svých dluzích, snížíte si měsíční splátku a často i výši úrokové sazby.

Jaké úvěry lze sloučit

V současné době nabízí sloučení půjček do jednoho produktu naprostá většina tuzemských bank, ale i nebankovních společností. Konsolidovat můžete téměř všechny typy úvěrů, včetně úvěrů na kreditních kartách i kontokorentu, s výjimkou úvěrů zajištěných nemovitostí (úvěry od stavebních spořitelen, hypoteční úvěry).

Některé banky ani neomezují počet úvěrů, které můžete do jednoho produktu zahrnout (např. Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka) či sloučí jejich velký počet (např. až deset mBank, Raiffeisenbank či Sberbank, až osm Equa bank).

„V žádosti je možné sloučit maximálně 20 závazků. Ze zkušenosti ale víme, že 95 procent klientů potřebuje sloučit maximálně pět závazků,” doplnila pro Právo mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Narazíte však s úvěry po splatnosti. V případě, že neplatíte včas, nejste pro banku spolehliví a ona tak nebude riskovat, že svou špatnou platební morálku budete praktikovat i u ní.

Konsolidovat můžete i milionové závazky

Banky nabízející konsolidaci úvěrů mají pochopitelně své podmínky týkající se jak typů úvěrů, které vám sloučí, tak minimální či maximální výše úvěru a celkové doby splatnosti.

Sloučit do jednoho produktu můžete statisíce až miliony korun. Například Česká spořitelna či Komerční banka vám sloučí úvěry v celkové výši až 2,5 milionu korun. Doba splatnosti konsolidovaného úvěru u naprosté většiny bank dosahuje až deseti let.

Jaké jsou podmínky konsolidace půjček
Poskytovatel ProduktMax. výše úvěru (v Kč)Max. doba splatnostiRoční úroková sazba (v %)RPSN (v %)
Air Bank Sloučení půjček900 tis.120 měsícůod 3,93,97
Cofidis Partnerská konsolidace1 mil.120 měsícůod 4,95,01
Česká spořitelna Konsolidace půjček2,5 mil.120 měsícůod 4,0od 4,1
ČSOB Konsolidace půjček800 tis.120 měsícůod 4,9od 5,01
Equa bank Konsolidace700 tis.120 měsícůod 3,8od 3,9
Komerční banka Optimální půjčka2,5 mil.120 měsícůod 3,8od 3,87
mBank Konsolidace půjček600 tis.96 měsícůod 4,9neuvedla
Raiffeisenbank Konsolidace700 tis.120 měsícůod 3,49neuvedla
Sberbank Fér konsolidace1 mil.120 měsícůod 2,99 pro úvěry nad 200 tis. Kč od 3,99 pro úvěry do 200 tis.neuvedla
UniCredit Bank Presto půjčka - Převedení úvěrů1 mil.120 měsíců3,894,52
Zdroj: banky

Jak ukázal průzkum společnosti Cofidis, obecné povědomí o možnostech sloučení půjček se mění. Ještě před několika lety lidé o tomto způsobu vůbec nevěděli. V roce 2017 se dokonce jednalo o hlavní důvod, proč respondenti o konsolidaci neuvažovali.

Výsledky aktuálního průzkumu ukázaly, že o možnosti sloučení půjček neví pouze šest procent Čechů. Nejvíce, téměř polovina lidí, neuvažuje o konsolidaci pouze z toho důvodu, že nemají půjčky, které by sjednotili. Desetina Čechů pak nevěří, že lze konsolidací více půjček do jedné významně ušetřit.

.

Reklama

Související články

Nový odklad splátek už se škraloupem

Plošné splátkové moratorium sice na konci října skončilo, klienti v nesnázích však opět mohou o odklad splátek úvěru požádat. Banky jejich žádosti řeší...

Výběr článků

Načítám