Hlavní obsah

Škod na autech po přejetí děr v silnicích přibývá

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silnice v Česku jsou čím dál tím více rozbité a hluboké díry, které nebývají většinou označené, způsobují motoristům na autech stále větší škody. Výtluky řidiči vidí až na poslední chvíli a často nemají ani šanci se jim vyhnout. Pojišťovny tak evidují stále více hlášení motoristů.

Foto: Petr Horník, Právo

Díry na silnicích, které značně prohlubuje zima, dokáží v mžiku zničit nápravu vozu.

Článek

„Zaznamenali jsme třetinový nárůst těchto hlášení. Z havarijního pojištění zatím činily tyto škody zhruba pět až sedm procent z celkového počtu nahlášených událostí. Letos to však zjevně ještě poroste,“ řekl Právu Václav Bálek z Allianz.

Poškozených motoristů však bude ve skutečnosti mnohem více, protože ve statistikách nejsou zvlášť vedeny výslovně případy poškozených vozů kvůli dírám, kdy odškodnění bylo motoristovi vyplaceno z odpovědnostního pojištění, které mají uzavřená města, kraje, obce, respektive správci silnic.

Správci silnic jsou pojištění

Poškození vozidla kvůli výtluku může totiž majitel auta uplatnit buď ze svého havarijního pojištění, a to bez ohledu na to, zda událost šetřila policie, či nikoliv, nebo právě z pojištění odpovědnosti správce komunikace. Jinými slovy tedy žádost o odškodnění neposíláte na svoji pojišťovnu, ale na správce silnice.

„Správce komunikace se pak obrátí na pojišťovnu. Každá událost se posuzuje individuálně; zda správce komunikace něco zanedbal, tedy vyfrézoval vozovku a špatně označil či neoznačil velkou díru na silnici po mrazech,“ dodal Bálek.

Pomohou fotografie a záznam od asistence

Určitě si pořiďte na místě fotografie a lepší je zajistit svědecké výpovědi. „Často se také stává, že vozidlo zůstává po projetí výtlukem nepojízdné a řidiči volají asistenční službu, která událost zaznamená a zdokumentuje, ale pokud to jde, tak vozidlo zprovozní nebo odtáhne do servisu,“ dodal ředitel úseku likvidace Allianz pojišťovny Pavel Novotný.

Anketa

Poškodili jste si auto najetím do díry na silnici?
Ano
76,4 %
Ne
23,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8543 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám