Hlavní obsah

S výbavou od rodičů začaly svůj samostatný život dvě třetiny Čechů

Novinky, bab

Tradice chystání výbavy není v českých domácnostech přežitkem. Tak jako v časech minulých, tak i dnes rodiče své děti vybavují jak materiálně, tak finančně. Nejčastěji pak mladí lidé dostávají výbavu či věno u příležitosti svatby.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji dostávají lidé výbavu a věno u příležitosti svatby.

Článek

Na startu samostatného života snad každý mladý člověk ocení pomoc rodičů. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro Stavební spořitelnu České spořitelny (SSČS) dostalo výbavu celkem 64 procent Čechů. Pouhá čtvrtina oslovených žádnou pomoc od rodičů nedostala

Nejčastěji se jednalo o vybavení domácnosti, jako je například povlečení, ručníky či třeba záclony a koberce (64 procent) nebo o kuchyňské vybavení - například hrnce či nože (57 procent). Polovina Čechů dostala do výbavy talíře, příbory či skleničky a zhruba stejný počet pak peřiny a polštáře.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Co Češi dostali jako výbavu nebo věno

Pravděpodobně movitější rodiče pak v 13 procentech případů dětem na prahu samostatného života věnovali nemovitost, a to jak v podobě bytu, tak domu či pozemku.

Mladí se bez finanční podpory rodiny neobejdou

Finance

Věno či výbava nejčastěji ke svatbě

Svatba vždy byla a podle průzkumu stále je nejčastější příležitostí pro předání výbavy či věna od rodičů. V průzkumu to potvrdily více než dvě pětiny oslovených. Ovšem rodiče nevybavují jen dcery, ale i syny (věno dostal každý druhý oslovený muž).

Navíc muži od svých rodičů či prarodičů dostali častěji hodnotnější dary, například auto, byt, nábytek či elektroniku. Ženy si naopak častěji z domova odnesly peřiny, talíře či ručníky.

Kolik stojí svatba? Každý pátý pár přišla na více než 50 tisíc

Finance

I když rodiče své potomky vybavují především materiálně, peníze rozhodně nejsou výjimkou. Podle průzkumu téměř polovina lidí dostala od rodičů peníze, každý šestý pak stavební spoření.

Pokud Češi dostali od rodičů hotovost, převažovali častěji nižší částky. Více než třetina (37 procent) rodičů dětem věnovala částku do 25 tisíc korun, další pětina (21procent) pak částku do 50 tisíc korun.

Na stavebním spoření ale Češi dostali vyšší částky, každý druhý dokonce více než 100 tisíc korun.

Rodiče by chtěli své děti do začátku vybavit alespoň 300 tisíci korunami

Finance

Anketa

Dostali jste od rodičů výbavu či věno?
Ano
60,3 %
Ne
39,7 %
Celkem hlasovalo 9892 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladí se bez finanční podpory rodiny neobejdou

Začínat samostatný život bez pomoci rodičů je pro řadu mladých Čechů a Češek stále těžší. Největší problém je zajištění vlastního bydlení. Nájmy jsou vysoké...

Sen o bydlení hatí mladým nízké úspory

Většina mladých Čechů do 36 let bydlí v pronájmu či u rodičů. Pochopitelně to do budoucna chtějí změnit a pořídit si vlastní bydlení, které budou nejčastěji...

Výběr článků

Načítám