Hlavní obsah

S nákupy dárků je lepší neotálet

Právo, svj

Do Vánoc už zbývá jen několik dní. Řada lidí si ale nechává nákup dárků až na poslední chvíli. A když nakupují přes internet, často se potom nervují, zda jim objednané zboží dorazí včas. Lepší je proto s nákupy dárků zbytečně neotálet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Objem doručovaných balíků na České poště (ČP) vzrostl už na přelomu listopadu a prosince proti běžnému období o polovinu a před Vánoci tradičně poroste až na dvojnásobek. Výrazný nárůst přepravovaných zásilek již hlásily i další doručovací firmy.

Ty sice každoročně garantují dodání zásilek ještě těsně před svátky, nicméně rozhodující je, kdy vámi zvolený e-shop stihne zásilku vyexpedovat. Pošta letos zákazníkům garantuje dodání balíku do Štědrého dne, pokud jej podají do úterý 20. prosince.

Některé e-shopy před vánočními svátky uveřejňují na svých stránkách návod, jaký způsob převzetí zboží zvolit, abyste dárky měli u sebe včas. O něco delší čas budete potřebovat, pokud chcete nakupovat ze zahraničí. Doba doručení v rámci zemí Evropské unie je pět dnů.

Česká pošta letos zákazníkům garantuje dodání balíku do Štědrého dne, pokud jej podají do úterý 20. prosince.

Zásilky ze třetích zemí (tedy mimo EU) putují k adresátovi obvykle 14 dní, měli byste však počítat s tím, že poslední měsíc v roce může být dodací lhůta ze zahraničních e-shopů i delší.

Určete si čas dodání

ČP při doručování zavedla několik novinek. Využít můžete například aplikaci Změna doručení on-line, a to v případě, že balík je již na cestě a vy z obdrženého avíza víte, že v uvedenou dobu na dané adrese nebudete k zastižení.

„Tato webová aplikace usnadní zákazníkům vyzvedávání zboží zakoupeného přes internet, ale i všech dalších balíků, které jim přijdou,“ sdělil Právu mluvčí ČP Matyáš Vitík. Pro přihlášení do aplikace www.postaonline.cz stačí zadat podací číslo zásilky a kontaktní údaj, na který jste avízo obdrželi. Následně vám budou zobrazeny časové dispozice, které je v danou chvíli možné využít.

Spousta lidí si nechává balíky poslat na poštu, kam se pak pro ně vydává po pracovní době, aby si stihla zásilku vyzvednout dřív, než pobočka zavře. V takovém případě lze využít další novinku ČP, službu takzvaného večerního doručování od 18 do 21 hodin. Tuto možnost si adresát může za korunový poplatek objednat pomocí aplikace Změna doručení on-line.

ČP už od července také vydává zásilky přímo z dep, v osmi z nich je možné balík vyzvednout 24 hodin každý den, na dalších více než 60 depech jsou balíky vydávány od 8.00 do 20.00.

Posilují i ostatní doručovací firmy

Firma DPD letos rozšířila kapacitu dep v Ústí nad Labem, Hradci Králové a Českých Budějovicích. Od 1. do 23. prosince bude otevírací doba na depech prodloužena až do 20.00.

Přepravce PPL očekává před Vánoci růst objemu zásilek až o 100 procent. Firma proto nabrala na výpomoc 400 brigádníků a několik set dodávek. I letos pak nabízí sobotní doručení. Sobotní rozvoz probíhá od 8.00 do 16.00, a to bez příplatku. Týká se zásilek, na které v tento den připadne první doručovací termín.

Kurýrní služba Messenger, která funguje v Praze a dalších 12 městech, spustila na začátku prosince speciální portál pro zadávání hromadných objednávek. Portál je na míru střižený e-shopům a vinařům, kteří tvoří významnou skupinu zákazníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám