Hlavní obsah

Ropa opět zdražila, ale další růst cen by už letos neměl být dramatický

Právo, Jindřich Ginter

Cena ropy by už letos podle některých analytiků neměla dále dramaticky růst, přestože právě tento týden opět zdražila. Mezinárodní energetická agentura uvedla, že trh s ropou a zemním plynem vypadá až do roku 2015 přezásobený. Případný citelnější růst ceny by mohlo způsobit například poškození těžařských plošin v důsledku počasí nebo nové zákony zpřísňující pravidla bezpečnosti.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tento týden si sice ropa polepšila, ale z dlouhodobého hlediska už v ni podle mínění některých analytiků investoři nemají takovou důvěru jako dříve.

"Kontrakt americké lehké ropy s termínem dodání v září si polepšil o 2,74 dolaru na 79,30 amerických dolarů za barel. Uzavírací hodnota byla nejvyšší od 5. května, nárůst pak byl největší od 27. května.  Vzhůru mířila i cena ropy Brent na burze ICE Futurem, a to o 2,45 dolaru na 77,82 dolarů za barel," uvedla v pátek Česká kapitálová informační agentura s odvoláním na analytickou společnost Colosseum.

"V porovnání se situací před rokem je cena ropy vyšší o 21 procent," konstatoval analytik Jaroslav Krejčí.

"Ropa ale ztratila u investorů popularitu a ceny v květnu klesly za pouhých deset dní o 23 % – a při té příležitosti smazaly většinu spekulativních dlouhých pozic na NYMEX. Díky tomu je trh otevřen dalšímu pokusu o růst, avšak máme pocit, že letošního maxima již bylo dosaženo a riziko ve druhé polovině roku míří spíše k nižším cenám," soudí analytik Radim Dohnal ze Saxo Bank.

Zásoby jsou vysoké, zlobí počasí

Na vývoj cen komodit obecně má vliv mnoho faktorů. Mezi ty nejvýznamnější patří zásoby, nejen vytěžené, ale již zpracované a připravené k transportu. Vysoké zásoby obvykle zapříčiní pokles ceny. Pravidelná a spolehlivá data o spotřebě však nejsou k dispozici.

Cenu by mohly zvýšit extrémní výkvy počasí. Letošní hurikánová sezóna má být podle očekávání meteorologů velmi silná.

"To ale nutně neznamená, že by cena ropy musela růst. Stalo by se tak pouze tehdy, pokud by hurikány poškodily  významné rafinerie či nějakým způsobem omezily přepravu ropy. Topení nebo klimatizace by na spotřebu ropy měly vliv, když by zima/horko trvaly dlouho a na více místech světa,“ tvrdí se v analýzách Saxo Bank.

Havárie BP se v cenách zatím neprojevila

Havárie ropné plošiny společnosti BP se na ceně ropy zatím nepodepsala. Mohlo by se tak stát v budoucnu, pokud by příslušné vlády od těžařských firem požadovaly vyšší bezpečnostní opatření, což by prodražilo výrobu, a cena ropy by tak začala růst.

Jak obchodovat s ropou

Spotové operace s ropou jsou pro většinu investorů nedostupné, ropu tak obchodují pouze nadnárodní korporace.

Individuální investoři však mohou podle Dohnala obchodovat s futures kontrakty (s fyzickou dodávkou nebo bez ní). Futures kontrakty existují na různé druhy ropy, obchodují se na různých burzách s různými termíny dodání. Ceny futures kontraktů se proto liší.

Obecně platí, že čím pozdější dodání, tím vyšší cena a tím horší likvidita. Velikost jednoho futures kontraktu je 1 000 barelů ropy. Díky finanční páce potřebujete na jeho pořízení  4 000 USD.

Obecně platí, že čím pozdější dodání, tím vyšší cena a tím horší likvidita. Velikost jednoho futures kontraktu je 1 000 barelů ropy. Díky finanční páce potřebujete na jeho pořízení  4 000 USD.

Pokud nemáte k dispozici tolik prostředků, můžete ropu obchodovat s pomocí CFD na futures. Kde stačí koupit jen 1/40, tedy 25 barelů ropy. Další možností jsou ETF neboli ETC (exchange traded comodities), kdy si na burze koupíte akcie fondu, který obchoduje s ropou.

Výhodou ETC je to, že na rozdíl od futures s přesně danou dobou expirace, je můžete držet libovolně dlouho. S jejich nákupem jsou také spojeny nižší transakční náklady..

Spolu se zlatem patří ropa mezi nejčastěji obchodované komodity. Na světových burzách je možné koupit několik typů ropy, mezi nejdůležitější patří Brent, WTI a OPEC Reference Basket. Jednotlivé druhy se liší místem původu, což ovlivňuje jejich složení a následně také náklady na zpracování. Základními parametry jsou hustota a obsah síry.

Černé zlato se obchoduje výhradně v amerických dolarech, proto je vývoj ceny ropy s kurzem dolaru poměrně pevně spjat. Platí proto, že pokud dolar posiluje, ropa oslabuje a naopak. V posledních měsících je však tato korelace mírně narušena. Ropa rostla i přes posilující dolar. Růst dolaru je však vyvolán spíše poklesem eura a pro oslabování cen komodit není důvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám