Hlavní obsah

Rok 2013 donutí Čechy více šetřit, domácí rozpočty však katastrofa nečeká

Právo, Jiří Vavoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina Čechů bude muset v příštím roce ještě více šetřit a počítat, co si pořídí ze svých příjmů. Mírné zvýšení mezd v některých oborech většinou spolkne inflace a reálná kupní síla platů se tak prakticky nezmění, v některých případech i poklesne.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zvýšení sazeb DPH ale vytáhne lidem podle odhadů ekonomů z kapes stokoruny měsíčně. Zdraží většina zboží a služeb. O další stokoruny vzrostou i ceny bydlení, energií a vody. Zdraží i jízdné a odvoz odpadků.

„I když příští rok nebude znamenat katastrofu pro domácí rozpočty, podle odhadů a makroekonomických predikcí nemůže většina domácností počítat s tím, že by se výrazně zvýšily rodinné příjmy. To se nedá říci o výdajích, ty porostou zejména proto, že se zvýší sazby daně z přidané hodnoty. Rodiny prostě budou muset počítat,“ říká finanční poradce František Macháček.

I když ceny bude podle ekonomů držet na uzdě konkurence a snaha prodat, je třeba počítat s tím, že výdaje rodin porostou.

O daňovou úlevu přijdou i pracující senioři, budou osekány výdajové paušály pro OSVČ a lidé s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně zaplatí tzv. solidární přirážku. Nižší bude i tempo valorizace penzí. Od nového roku si lidé budou moci nově v rámci penzijní reformy uložit část svých mezd na svůj vlastní důchod. To ale současně sníží jejich kupní sílu a volnou hotovost. Částku totiž budou muset platit několik desítek let každý měsíc, bez ohledu na to, zda z platu něco zbude, či zda budou vůbec plat brát.

Tvořit rezervy

I když ekonomové nepředpokládají, že v roce 2013 dojde ke katastrofálnímu propadu příjmů, přesto bude nutné, aby si členové rodiny ujasnili, co, kdy a za co je třeba koupit. Jedině tím se vyhnou finančním problémům.

Rozpočet si v ČR dělá zatím jen polovina rodin, vyplynulo z analýzy ČNB a MF. To se podle analytiků pod tlakem vývoje cen právě v roce 2013 změní. Strategie domácích rozpočtů se tak budou muset vést nikoli na několik měsíců či na rok, ale na řadu let dopředu. Přitom bude třeba počítat s výhledem, že pravidelné výdaje mohou být navíc zatíženy například školným, dalším zpoplatněním některých lékařských zákroků atd.

Jak se vyhnout problémům

„Základem by měla být snaha udržet si pravidelný příjem, tedy pravidelné zaměstnání,“ říká Macháček. Od toho by se měly odvíjet veškeré úvahy. Patří sem i spojování příjmů. Život sólo je totiž podle ekonomů vždy dražší než společné hospodaření, vaření, splácení úvěrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám