Hlavní obsah

Průměrná penze stoupne od ledna o 137 korun, růst cen nepokryje

Novinky, Barbora Buřínská, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný důchod vzroste od počátku příštího roku zhruba o 137 korun. Současnou inflaci ani další očekávané zdražování energií, potravin, léků a dalších životních potřeb však lednová valorizace důchodcům ani zdaleka nepokryje.

Foto: Profimedia.cz

Stát důchodcům v lednu mírně přilepší.

Článek

Vláda se změnou pravidel valorizace penzí rozhodla na důchodcích v příštím roce ušetřit zhruba 9,5 miliardy korun, do roku 2015 by to mělo být celkem 47,7 miliardy korun. Na začátku příštího roku tak penzisté dostanou od státu přidáno v průměru zhruba o 200 korun méně, než na co by měli nárok podle dosavadní legislativy.

Zvýší se základní i procentní výměra

Od lednové splátky se zvýší všechny důchody vyplácené z českého důchodového systému přiznané před 1. lednem 2013. O zvýšení důchodů rozhodlo v září ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Bude se řídit vyhláškou č. 324/2012 Sb.

Vyšší důchody budou mít všichni lidé, kteří pobírají důchody starobní (včetně předčasných starobních), invalidní (pro invaliditu 1., 2. i 3. stupně, vdovské, vdovecké a sirotčí.

Základní výměra důchodu, která je stejná pro všechny typy důchodů, se ze 2270 korun zvýší o 60 korun na 2330 korun. Individuální procentní výměra, která je závislá na získané době důchodového pojištění a dosaženém příjmu, vzroste o 0,9 procenta.

Modelový příklad valorizace průměrného starobního důchodu
Důchodce pobíral v roce 2012 starobní důchod ve výši 10 765 korun (průměrná výše starobního důchodu ke konci září 2012). Ten se skládá ze základní výměry 2270 korun a procentní výměry 8495 korun. Od lednové splátky důchodu v roce 2013 se základní výměra zvýší o 60 korun na 2330 korun, procentní výměra se zvýší o 0,9 procenta, tedy o 77 korun (částka zvýšení se vždy zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru). Celkem tedy důchod vzroste o 137 korun. Po valorizaci tak bude náležet starobní důchod ve výši 10 902 korun měsíčně.
Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Dílčí důchody přiznané podle koordinačních nařízení Evropské unie nebo podle mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení budou od ledna také vyšší. Procentní výměra vzroste o 0,9 procenta své hodnoty. Ovšem základní výměra se zvýší jen o poměrnou část z 60 korun (odpovídající poměru české doby vůči celkově získané době pojištění).

Od lednové splátky 2013 se zvýší také příplatky k důchodu přiznané před 1. lednem 2013, a to o 0,9 procenta částky příplatku, která náleží ke dni, od něhož se příplatek zvyšuje.

O zvýšení důchodu nemusíte žádat

Každý člověk pobírající důchod bude na zvýšení upozorněn, není tedy nutné o ně žádat. Pokud vám důchod vyplácí v hotovosti Česká pošta, dostanete oznámení spolu s výplatním dokladem při výplatě zvýšeného důchodu za leden 2013.

Pokud vám důchod chodí na účet, oznámení dostanete v běžné listovní zásilce na adresu evidovanou u České správy sociálního zabezpečení. Zvýšený důchod vám bude připsán na účet v lednu 2013.

Životní náklady rostou rychleji

Valorizace byla dosud možná tehdy, pokud růst cen, tedy inflace, a třetina růstu reálných mezd za rok dosáhly v součtu alespoň dvou procent. Důchody se pak musely valorizovat o 100 procent růstu cen a jednu třetinu růstu reálných mezd. V příštích třech letech by to ale mělo být jen o třetinu inflace a třetinu růstu reálné mzdy. Ta se ale v Česku už přes rok propadá.

Podle ekonomů je tak jisté, že lednová valorizace penzí důchodcům růst cen nepokryje. Většina z nich má přitom problémy vyjít se svými příjmy už dnes.

Meziroční míra inflace sice nyní v ČR dosahuje 2,7 procenta, z hlediska průměrného seniora a jeho spotřebního koše je ale minimálně čtyřprocentní. Poměrně velký zásah do rozpočtu průměrného penzisty tak představuje každé, byť minimální zvýšení snížené sazby DPH.

V Česku žije přes 1,7 miliónu lidí nad 65 let. Průměrná starobní penze dosáhla na konci prvního pololetí 10 754 korun. Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí zhruba 2,9 miliónu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát lidem pomůže se spořením na důchod

Penzijní reforma zamotá hlavu všem, kdo si spoří nebo chtějí spořit na stáří. Jedna věc ale zůstane stejná – státní podpora. Stále dostaneme k našim vkladům...

Výběr článků

Načítám