Hlavní obsah

Rodina a děti jsou pro Čechy důležitější než vysoké příjmy

Právo, Jiří Vavroň

Nejvyššími hodnotami Čechů jsou dobré partnerské vztahy, děti a funkční rodina. Potvrzují to nejen psychologové, ale i všechny poslední sociologické studie a výzkumy. Například z posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že šťastný rodinný život je pro Čechy důležitější než úspěch v zaměstnání a vysoké příjmy.

Foto: Profimedia.cz

Podle Čechů je v dnešním moderním světě rodina s dětmi jediným místem, kde se člověk může cítit šťastný.

Článek

Rodina s dětmi je v dnešním moderním světě jediným místem, kde se člověk může cítit šťastný, soudí 81 procent Čechů. Téměř 90 procent Čechů se domnívá, že mít děti je přirozenou součástí života, protože představují celoživotní radost.

Mít děti je pro naprostou většinu žen životním cílem. Programově nechce mít děti či s jejich narozením nepočítá podle analýzy Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí jen jedno procento manželských párů a pět procent nesezdaných párů. Nejčastěji si ženy představují, že budou mít dvě děti.

Děti jsou chápány jako pokračovatelé života rodičů, jako výraz lásky, jednoty partnerů, a to i u párů, které spolu oficiálně netvoří rodinu, žijí spolu dlouhodobě bez úředního razítka. I když se situace vyvine jinak, podle psychologů je podstatné, že děti jsou trvale na předním místě životních hodnot.

Při podrobnějším pohledu to není ani tak špatné s mezigenerační solidaritou. Svoji babičku a dědečka vidí podle statistiků 29 procent dětí denně, 44 procent každý týden a pouze 8 procent jen několikrát za rok. Vztahy mezi rodiči a dětmi jsou podle dlouhodobých srovnání v ČR na vyšší úrovni než v západoevropských zemích.

Touha versus realita

Život ale často dosti výrazně změní představy a životní hodnoty, potvrzují psychologové, statistici a sociologové. Skeptici ihned vytáhnou čísla. Trvale klesá počet sňatků i narozených dětí. Místo vysněné dvoudětné rodiny mají jen jedno dítě. Zhruba 1,4 miliónu dětí žije v úplné rodině, 400 tisíc ale v rodinách, kde je jen jeden z rodičů.

Roste společenská izolovanost, vztahy mezi lidmi hrubnou, násilí není neznámý pojem v rodinách i ve společnosti.

Rodina se mění

Není to jen vina rostoucího sobectví a bezohlednosti, je to kombinace řady vlivů, shodují se psychologové. Sem patří hodnoty preferované společností, pracovní podmínky, životní styl a způsob. Tlak společnosti, kde úspěch a prestiž se měří nikoli podle počtu dětí, ale podle majetku a dosaženého postavení, k naplnění původních představ moc nepřispívá, varují sociologické studie.

Rodiny se nescházejí při společném jídle, někde ani v neděli. Nikoli vinou chladnoucích vztahů, ale proto, že dnes většina dětí dojíždí do škol, řada firem vyžaduje práci ve volném čase.

Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny žije drtivá většina rodičů čtyřicátníků a padesátníků samostatně ve svých domácnostech. Jen 13 procent Čechů žije v tomto věku se svými rodiči a pouze sedm procent uvažuje, že se v důchodovém věku nastěhuje ke svým dětem. Soužití více generací v jednom domě je v dnešní době překonané. Trend dnešní společnosti je atomizace rodin, protože to umožňuje dobrá ekonomická situace.

Málokdo si uvědomuje, že řada tzv. protirodinných vlivů je důsledkem dobré životní úrovně a velkých životních šancí. Česká rodina se mění, potvrzují psychologové. Čelí novým vlivům, o kterých předchozí generace neměly potuchy, jako je třeba všeobecná dostupnost vysokoškolského vzdělání. Ekonomicky přežít už nevyžaduje, aby rodiče ve stáří měli kolem sebe osm dětí.

Rozhodnutí mít děti je svobodným rozhodnutím ženy a celého páru, nikoli společenská zvyklost. Práce navíc není jen zdrojem peněz na přežití, ale i místem, kde můžeme uplatnit svoje schopnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám