Hlavní obsah

Průzkum: Průměrný dluh se rok od roku snižuje, nejvíce dluží Pražané

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná výše dluhu českých dlužníků se meziročně opět mírně snížila. Klesla na částku 25 700 korun. I přesto, že nejvíce dlužníků pochází z Moravskoslezského kraje, průměrná výše jejich dluhu je o dva tisíce korun pod celorepublikovou částkou. Na druhou stranu Pražané tvoří zhruba jen osm procent z celkového počtu dlužníků, jejich dluh je však nejvyšší, v průměru téměř 32 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Typickým dlužníkem je třiačtyřicetiletý muž s dluhem 27 tisíc korun.

Článek

V roce 2014 podle společnosti Kruk lidé v průměru dlužili 41 tisíc korun, o rok později se průměrná výše dlužné částky snížila a představovala 27 tisíc korun.

„Oproti předchozímu roku se průměrný závazek českých dlužníků opět o něco snížil, což jistě souvisí i se stále se zlepšující ekonomickou situací v České republice a nízkou úrovní nezaměstnanosti. Nejvíce dlužníků pochází z Moravskoslezského a Ústeckého kraje, kde je současně nejvyšší míra nezaměstnanosti, překračující sedm procent,“ uvedla Markéta Kolářová ze společnosti KRUK.

Typický dlužník: 43letý muž, dluží 27 tisíc

Typickým dlužníkem je v České republice muž ve věku 43 let s průměrným dluhem přibližně 27 tisíc korun žijící v Moravskoslezském kraji. Do této kategorie patří i pětačtyřicetiletý Petr ze Severních Čech.

Dostal se do dluhů, když chtěl pomoci své matce s vybavením a opravou domu, ve kterém společně žili. V bance si půjčil 18 tisíc korun.

„Když jsem podepisoval půjčku, nenapadlo mě, že můžu mít problémy se splácením. Tehdy jsem měl zaměstnání a pravidelný příjem. Problém nastal v momentě, když jsem ztratil práci a vynechal několik splátek. Banka dluh zesplatnila a žádala uhradit vše najednou. Na to jsem ale neměl peníze a přestal s bankou raději komunikovat,“ svěřil se Novinkám Petr.

Dluh se mu po čase kvůli sankcím navýšil o dalších několik tisíc. Na písemné výzvy nereagoval, obával se, že bude muset celou částku zaplatit najednou, na což v té době neměl peníze. Naštěstí se včas vzpamatoval, domluvil se na splátkovém kalendáři a před několika dny svůj dluh splatil.

Každý šestý dlužník je z Moravskoslezského kraje

Nejvíce dlužníků - každý šestý s průměrným dluhem 23 600 korun - pochází z Moravskoslezského kraje, následuje kraj Ústecký (13 procent dlužníků, průměrný dluh 24 400 korun) a Středočeský (11 procent dlužníků, průměrný dluh 27 200 korun).

Nejvyšší závazky mají dlužníci z Prahy, odkud pochází bezmála osm procent českých dlužníků s průměrným dluhem 31 800 korun. Nejmenší částky si půjčují dlužníci z Královéhradeckého kraje, kteří s průměrným závazkem 22 700 korun tvoří zhruba šest procent českých dlužníků.

Muži dluží víc než ženy

Zatímco muži mají nejvyšší průměrný dluh (33 200 korun) ve věku mezi 45 a 54 lety, ženy dosahují maximální výše dluhu až později – ve věku 55 až 64 let, s průměrem téměř 30 tisíc korun.

Zadluženi jsou rovněž lidé v postproduktivním věku 65 a více let s průměrným dluhem 27 tisíc korun. Dlužníci v nejvyšší věkové kategorii opět pocházejí především z Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

Zadluženi jsou rovněž lidé v postproduktivním věku 65 a více let s průměrným dluhem 27 tisíc korun. Dlužníci v nejvyšší věkové kategorii opět pocházejí především z Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

Každý devátý český dlužník má více než jeden dluh. Při splácení dluhů jsou aktivnější ženy.

Reklama

Související témata:

Související články

Přišli o syna, zůstaly jim po něm jen dluhy

Lenka (60 let) a Jan (63 let) ze středních Čech vychovali čtyři děti. Zažili spolu i horší období, nikdy však nemuseli špatnou finanční situaci lepit půjčkami....

Výběr článků

Načítám