Hlavní obsah

Průměrný kuřák za cigarety utratí 15 tisíc korun ročně

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouření se čím dál víc stává luxusním zlozvykem. Čeští kuřáci za cigarety utrácejí rok co rok desítky tisíc korun. V průměru tak za svůj „koníček” vydají zhruba 1300 korun měsíčně, o polovinu více než za alkohol.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Kuřáci to v Česku nemají lehké. Od konce května si nebudou moci zapálit v restauracích a navíc je jejich záliba stojí čím dál víc peněz. V loňském roce cigarety zdražily v průměru o pět korun, letos by to mělo být zhruba o další dvě koruny.

I tak se ale mnoho lidí cigaret odmítá vzdát. Někteří i za cenu, že jim před výplatou nezbývají peníze na pokrytí běžných potřeb. Společnosti poskytující nebankovní půjčky totiž pravidelně v tomto období sledují nárůst žádostí o půjčky, protože řada lidí s penězi kvůli svým zlozvykům, mezi něž patří především cigarety či alkohol, nevyjde.

V průměru 12 cigaret denně, 1300 Kč měsíčně

Podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit si tuzemský kuřák dopřeje 12 cigaret denně, to znamená jednu krabičku na dva dny. Měsíčně tedy za cigarety Češi vydají téměř 1300 korun, za alkohol pak v průměru utratí o polovinu méně - necelých 600 korun.

„Útrata za cigarety a alkohol pak mnohým domácnostem narušuje rozpočet. Průměrný kuřák za své nikotinové potěšení ročně utratí přes 15 tisíc korun," uvedla Dana Hakavcová z Profi Credit.

ZeměPrůměrná denní spotřeba cigaretPrůměrná měsíční útrata za alkoholPrůměrná měsíční útrata za cigarety
Česká republika12590 Kč (22 eur)1274 Kč (47 eur)
Slovensko1119 eur46 eur
Polsko12100 PLN (23 eur)175 PLN (41 eur)
Bulharsko1450 BGN (26 eur)96 BGN (49 eur)
Zdroj: Průzkum Ipsos

Průzkum, který proběhl i v několika sousedních zemích, ukázal, že za cigarety i alkohol utrácejí o něco více než Češi už jen Bulhaři, kteří mají i vyšší průměrnou denní  spotřebu cigaret.

Anketa

Pokud jste milovníky nikotinu, nutí vás zdražování cigaret snižovat jejich spotřebu?
Ano
18,9 %
Ne
81,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 866 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Spotřebou cigaret je Česko čtvrté v EU

Každý Čech včetně dětí a nekuřáků podle statistik ročně vykouří v průměru 2010 cigaret. Ve spotřebě cigaret to Českou republiku staví na čtvrté místo mezi...

Cigarety zdražují víc, než se čekalo

Cigarety loni v Česku v průměru zdražily o pět korun a letos to bude nejméně o další dvě koruny. Ministerstvo financí přitom předpokládalo pomalejší cenový...

Výběr článků

Načítám