Hlavní obsah

Stát zkasíruje i malé balíčky z Číny, u drobností to cenu i zdvojnásobí

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii v hodnotě do 22 eur (575 korun), u kterých se nyní neplatí DPH a ani se nemusí proclít, vyjdou od července příštího roku dráž. Nově u nich bude nutné zaplatit DPH a také podat celní prohlášení. Postup se tímto stane stejný u všech balíků do hodnoty 150 eur. Nadále ovšem zůstanou osvobozeny od cla. V Česku se to týká hlavně zásilek z čínských internetových obchodů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

U balíků nad 22 eur se celní prohlášení podává již nyní a platí se z nich DPH. U zásilek v hodnotě pod touto hranicí tomu tak zatím není.

„Dosud je za celní prohlášení u zásilek v hodnotě do 22 eur považováno pouhé jejich předložení celnímu úřadu,“ vysvětlila Právu mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Nová úprava měla vstoupit v platnost už od ledna příštího roku, ale Evropská komise jeho platnost kvůli šíření nákazy o půl roku posunula. U zásilek v hodnotě nad 150 eur se bude stejně jako nyní platit DPH i clo podle platné celní sazby.

Doručených balíků si 72 hodin nevšímejte, radí vědci

Koronavirus

Pokud nyní nechcete sami zboží proclívat, můžete zplnomocnit kurýrní společnost nebo například Českou poštu, která pak za zákazníka celní řízení vyřídí.

„Za tento úkon se platí 200 korun, celní prohlášení podáváme u přibližně 500 zásilek denně,“ sdělil Právu mluvčí pošty Matyáš Vitík. Taková částka ale při nákupu drobného zboží třeba z Číny v hodnotě osm eur zvýší cenu zásilky dvojnásobně.

Zdarma vyplníte formulář na webu

Lidé však již brzy nemusí za proclení platit nic. Generální ředitelství cel připravuje webovou aplikaci eCep, která u zásilek do 150 eur umožní podat celní prohlášení vlastním jménem.

„Půjde o speciální webovou aplikaci, zjednodušeně je možné určitou její část z pohledu uživatele označit za formulář. Jeho vyplnění bude zdarma,“ uvedla Kaňková.

Formulář bude zveřejněn na stránkách celní správy. K vyplnění bude 12 položek včetně např. popisu zboží, jeho hodnoty a sazebního zařazení.

Levné balíčky z Číny už nebudou osvobozeny od DPH

Ekonomika

Vyplnit jej bude možné i pro dar od fyzické osoby ze zemí mimo EU do hodnoty 45 eur, ze kterého se ani nadále nebude platit DPH.

DPH a clo zřejmě i u Británie

Zatím není jasné, jak to bude s balíky doručovanými z Velké Británie, která opustila Evropskou unii. Zřejmě na ni bude nahlíženo jako na třetí zemi a budou se na ni vztahovat stejná pravidla jako například na Čínu, takže bude nutné DPH a clo platit. Ještě ale bude záležet na jednáních mezi oběma stranami, která stále ještě probíhají.

Anketa

Objednáváte si balíčky ze zahraničí?
Ano, často
61,1 %
Občas
20,7 %
Ne
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3298 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám