Hlavní obsah

Přirážka za platbu kartou v restauraci lidem nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poplatek, který při placení kartou od konce března účtují hostům tři restaurace Potrefená husa v Praze, jim prý moc nevadí. Tvrdí to Petr Klaus, jednatel franšízy, která tyto restaurace provozuje.

Článek

„V jedné restauraci u nás kartou platí asi 100 hostů denně. Devadesát devět procent našich zákazníků poplatek vůbec neřeší. Při dvousetkorunové útratě si připlatí čtyři koruny. Zatím se ozvalo jen pár lidí. Ti si to ale nechali vysvětlit,“ řekl Právu Klaus.

Přirážku za platbu kartou umožňuje obchodníkům od loňského listopadu nový zákon o platebním styku

Dvě procenta z celkové útraty

Dodal, že za všechny tři restaurace v Dejvicích, na Pankráci a na Vinohradech musí bankám měsíčně za umožnění plateb kartou odvádět poplatky kolem 30 tisíc korun. O tyto peníze si teď sníží náklady.

Podle Klause dvouprocentní přirážka u plateb kartami Visa a MasterCard, která je pak ještě o něco vyšší v případě karet Diners Club a Amex, návštěvnost jeho podniků nijak neovlivnila.

Celkem smířlivě pak novinku přijali Právem oslovení hosté. „Trochu mě to zaskočilo, ale zase to není taková částka, která by mě položila,“ utrousila po zaplacení oběda kartou ve vinohradské restauraci třiadvacetiletá sekretářka Petra.

„Je to sice nemilé, ale vím třeba od lidí od čerpacích pump, že firmy musí bankám za přijímání karet platit nemalé částky,“ dodala její spolustolovnice Jana.

Jinde o poplatku zatím neuvažují

Jiné pražské restaurace ani obchodníci o zavedení přirážky při platbách kartou zatím neuvažují. „Žádná z ostatních dvaceti tří restaurací řetězce tento poplatek zákazníkům neúčtuje,“ potvrdil Právu manažer restaurací Pivovarů Staropramen David Petřík.

Legislativa v oblasti ochrany hospodářské soutěže pivovarnické firmě podle něj neumožňuje určovat ceny jednotlivým franšízantům, tedy smluvním provozovatelům v jimi vlastněných restauracích.

„Proto nemůžeme tento individuální krok jednoho z našich partnerů sami zastavit, přestože ho jako majitel konceptu Potrefená husa nepodporujeme a ani nedoporučujeme,“ dodal Petřík.

A jak vyplývá z průzkumu Práva mezi obchodníky a bankami, zdražení nákupů při placení kartou zřejmě spotřebitelům díky konkurenčním tlakům nehrozí ani jinde. Banky si na firmách v průměru nárokují dvě až tři procenta z každé karetní transakce.

„O zpoplatnění platebních transakcí kartou neuvažujeme,“ sdělil Právu mluvčí prodejen Albert Libor Kytýr. Stejně se pak vyjádřila i společnost Tesco a řada menších prodejců. Většina z nich se obává, že by je tento krok znevýhodnil před konkurencí, a netroufá si proto přenést náklady spojené s přijímáním karet na zákazníky.

SBK: nebude to masová záležitost

Podobný postoj zaujímá také Asociace restaurací a hotelů ČR a dále i bankovní domy, které se kvůli poplatkům za karetní platby stávají pravidelně terčem kritiky obchodníků.

„S účinností nového zákona o platebním styku jsme u našich obchodních partnerů nezaznamenali zájem o uplatnění přirážky za platbu platební kartou,“ sdělila Právu mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

„Preferujeme, aby obchodníci možnost poplatku neuplatňovali,“ dodala. Současně upozornila, že novela zákona o platebním styku umožnila obchodníkům nejen požadovat příplatek za platbu kartou, ale také naopak poskytnout slevu za použití karty.

„Zatím nemáme žádné informace o tom, že by někteří klienti využívající naše terminály účtovali poplatky za platby kartou. Nedomníváme se, že by se účtování poplatku za platbu kartou stalo rozšířeným jevem, obchodníci by tím byli sami proti sobě,“ podotkl Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám