Hlavní obsah

Při obchodování s měnami hledejte země s vyššími úroky

Právo, Jindřich Ginter

Ten, kdo chce vydělat na obchodování s měnami, musí správně odhadnout jejich pohyb. Hlavní ekonomické ukazatele, které za pohybem měn stojí, se nazývají fundamentální faktory neboli fundamenty. Zjednodušeně můžeme říci, že pokud se ekonomické ukazatele ve vybrané zemi zlepšují, posiluje i měna této země. Naopak, pokud se zhoršují, měna oslabuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Směřování trhu určují především velcí institucionální investoři, takže byste měli sledovat stejné ukazatele jako oni. Pak snadněji odhadnete, jak se asi tito hráči na trhu zachovají a budete toho moci využít. Každý den najdete analýzy trhu na stránkách velkých brokerů a bank,“ uvádí konzultant Saxo Bank pro ČR Luboš Spousta.

Jedním z důležitých ukazatelů, které je třeba sledovat, je úroková sazba. Národní banky upravují sazby podle toho, zda měna dané země posiluje nebo oslabuje a měna potom reaguje na to, jak banka sazby upravila.

„Pro investory je důležité vědět, že měny ze zemí s vyššími úrokovými sazbami bývají silnější. Investoři by proto měli vyhledávat investice v zemích s vyššími úrokovými sazbami,“ radí Spousta.

Pokud obchodujete nejen českou korunu, ale i zahraniční měny, bude vás zajímat chování velkých centrálních bank. Těmi nejdůležitějšími je americký FED (Federální rezervní systém), ECB (Evropská centrální banka), BOE (Bank of England) a dále centrální banky Japonska, Švýcarska, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu.

Vysoká míra inflace vede ke zvýšení úrokových sazeb

Při rozhodování o tom, zda upraví úrokové sazby, sledují centrální banky určité ukazatele, jedním z nich je  míra inflace. Příliš vysoká míra inflace vede centrální banky ke zvýšení úrokových sazeb, což je dobré pro měnu dané země. V současné době je inflace nízká z důvodu malého hospodářského růstu.

V březnu se proto americký Fed rozhodl, že ponechá úrokové sazby na rekordním minimu, dokud se nezlepší situace na trhu práce a nezačnou se zvedat ceny spotřebitelského zboží. Podobně se zachovala i Evropská centrální banka.

Inflace tedy souvisí s hospodářským růstem dané země, který je ovlivňován HDP, zaměstnaností, objednávkami dlouhodobé spotřeby a maloobchodními tržbami.

Jak to funguje a jak se to projevuje na pohybu měny, si můžeme ukázat na příkladu zaměstnanosti. „Velký nárůst zaměstnanosti je vnímán jako známka silné ekonomické aktivity, která postupně povede k vyšším úrokovým mírám, což měnu alespoň v krátkodobém výhledu posiluje.

Pokud se však předpokládá, že inflační tlaky budou sílit, může v dlouhodobé perspektivě důvěra v danou měnu oslabit,“ uvádí Spousta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám