Hlavní obsah

Povinné ručení zdraží až o pětinu, podle pojišťoven i kvůli financování hasičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští motoristé si příští rok za povinné ručení stejně jako letos připlatí. Ve středu na to upozornil výkonný ředitel České asociace pojišťoven (ČAP) Tomáš Síkora. Zdražení pojistek zdůvodnil novou povinností pojišťoven odvádět nejméně tři procenta z přijatého povinného ručení na financování hasičů a některými novinkami občanského zákoníku. Změny platné od ledna 2014 zvýší podle ČAP náklady pojišťoven v povinném ručení o zhruba tři miliardy korun, tedy o pětinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jakým způsobem pojišťovny tento růst nákladů promítnou do cen, je na jejich rozhodnutí, pravděpodobně se však neobejdou bez výrazné úpravy cen pojistek,“ prohlásil Síkora. Příspěvky pojišťoven budou směřovat do Fondu zábrany škod.

Jak Síkora dále upozornil, nařízení vlády také s účinností už od 1. září 2013 stanovilo pojišťovnám platit paušální náhradu 5600 Kč za každou hodinu zásahu hasičů.

Ceny pojistek podle zástupců pojišťoven výrazně ovlivní i nový občanský zákoník, který přinese zejména vyšší náhrady škod pro poškozené klienty. Nejvýznamnější změny se projeví u náhrady újmy na zdraví, kde se bude například odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění posuzovat individuálně, nikoli na základě vyhlášky. Pojišťovny budou muset přihlížet k situaci poškozeného. Zřejmě přibude soudních sporů, proces likvidace bude podle pojišťováků složitější.

Letos stouply ceny o tři procenta

Velké pojišťovny po několika letech zlevňování povinného ručení zvedly letos podle ČTK základní sazby pojistek v průměru o tři procenta. Se zdražením přišly některé z nich již v loňském roce. U rizikových klientů je přitom zdražení citelnější a dosahuje několika desítek procent. Více připlácet si mají také mladí řidiči a motoristé ve velkých městech, zejména v Praze.

Povinné ručení je pojištěním odpovědnosti za způsobenou škodu, které musejí ze zákona platit všichni majitelé aut. Ke zvýšení jeho základních sazeb o desítky až stovky korun přistoupily prakticky všechny tuzemské pojišťovny. Nově si přitom začali připlácet i mnozí řidiči, kteří jezdí bez nehod.

Povinné ručení poskytuje v ČR 14 pojišťoven. Dlouhodobě vybírají na povinném ručení v součtu přes 20 miliard ročně, za škody z něj ale vyplácejí zhruba polovinu. Pojišťovny se brání, že zejména kvůli rostoucímu plnění týkajícímu se zdravotních následků po dopravních nehodách si musí dopředu ukládat nemalé rezervy. Kolik to přesně je, ale většinou nechtějí zveřejnit.

Zajímavá novinka na internetu

Se zdražováním pojistek je pro motoristy stále těžší najít způsob, jak na povinném ručení ušetřit. Řidiči mají možnost porovnat si nabídky jednotlivých pojišťoven online na internetu. Sjednání nejlevnějšího povinného ručení trvá jen pár minut.

Srovnávač finančních produktů Sfinance.cz přišel zkraje podzimu se zajímavou novinkou. Nabízí povinné ručení s bonusem až do výše tří tisíc korun v kombinaci s kreditní kartou.

Povinné ručení až do výše tří tisíc korun zdarma může klient získat po aktivaci Citi Life kreditní karty. „Z našich dat vyplývá, že průměrně stojí roční povinné ručení 2400 korun. Na portálu Sfinance.cz si pak povinné ručení do výše 3000 korun na rok sjednává 75 % našich klientů,“ informoval Právo produktový manažer Sfinance.cz Martin Špaček.

V případě, že bude cena povinného ručení nižší než 3000 korun, bude držiteli kreditní karty připsána částka ve výši přesné ceny povinného ručení, tedy například 2700 Kč. Bude-li cena povinného ručení přesahovat 3000 korun, klient získá bonus 3000 Kč.

Viníkům nehod zdraží ručení nejvíc

Zdražování povinného ručení do budoucna pocítí hlavně motoristé, kteří jezdí neopatrně a často bourají. U nich bude cenové navýšení pojištění podstatně větší než u dobrých řidičů. Tento trend lze podle odborníků očekávat u všech pojišťoven, které povinné ručení prodávají.

Cenové nůžky mezi dobrými a špatnými řidiči se přitom začaly více otevírat již v letošním roce. „Do budoucna se bude jen dále prohlubovat rozdíl ve výši pojistného mezi dobrými a špatnými řidiči. Musí platit pravidlo – pokud jezdíš bez nehod, budeš platit málo. Naopak – pokud bouráš, budeš platit hodně. A především více než dosud,“ upozornila Renata Čapková, mluvčí České podnikatelské pojišťovny (ČPP).

„Pomyslné cenové nůžky mezi kvalitními a špatnými řidiči se budou stále více rozevírat. Česko se tím bude přibližovat vyspělým evropským zemím, které jsou na neukázněné motoristy podstatně přísnější,“ souhlasí mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích.

Slevy za jízdu bez nehody i možnost fixace ceny 

Naopak řidiči, kteří nebourají, mohou nadále očekávat různá zvýhodnění. Právě o ně totiž budou mít pojišťovny největší zájem a budou jim tak nabízet lákadla v podobě nejrůznějších benefitů. „Motoristé, kteří jezdí slušně a po dobu tří let nezpůsobí žádnou dopravní nehodu, mohou v ČPP získat například Extrabenefit Profi. Na povinném ručení lze tím ušetřit až 15 procent,“ informovala Čapková.

Novou nabídkou se chystají řidiče oslovit i některé další pojišťovny. „V průběhu října nabídneme všem řidičům možnost zafixovat si cenu povinného ručení na tři roky dopředu,“ sdělil ve středu Právu generální ředitel pojišťovny Generali Štefan Tillinger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám