Hlavní obsah

Polovina Čechů by těžko hledala peníze na nečekaný výdaj 15 000 korun

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi v posledních letech utrácejí stále méně a větší investice odkládají na neurčito. Opatrněji než v roce 2011 utrácely loni téměř dvě třetiny lidí, vyplývá z mezinárodního průzkumu International Personal Finance (IPF), mateřské společnosti české firmy Provident Finance.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle ekonomů je za šetřením, které se odráží v propadu tržeb obchodníků, vysoká nezaměstnanost, rok a půl trvající pokles reálných mezd a celková nejistota lidí ohledně budoucího vývoje ekonomiky a situace jejich rodiny.

Útraty loni omezilo 61 % Čechů, 13 % vydávalo zhruba stejně. Například na Slovensku snížilo své výdaje 52 % respondentů. Na úplném konci je v regionu podle průzkumu Maďarsko, kde ve srovnání s předchozím rokem nakládá s financemi opatrněji dokonce 92 % dotázaných.

S nečekanými výdaji má problém každý druhý

Ve všech zkoumaných zemích mají lidé problém s pokrytím nečekaných výdajů či našetřením peněz na větší investice. Polovina Čechů by velmi těžko ve svém rozpočtu hledala 15 tisíc korun na pokrytí nenadálých plateb, více než čtvrtina (28 %) to dokonce považuje za zcela nemožné. Našetřit si úspory ve výši 50 tisíc korun považuje za nemožné 45 % lidí v ČR, dalších 46 % to pokládá za velmi obtížné.

Celkem 90 % Čechů v průzkumu IPF uvedlo, že si půjčku dopředu dobře rozmýšlí, každý pátý ale současně připouští, že si někdy půjčuje bez rozmyslu. Pro 35 % respondentů je půjčka pravidelným řešením nízkého rodinného rozpočtu.

Lidé se zadlužují opatrněji a přemýšlejí o tom, zda si mohou úvěr dovolit.
Ondřej Holoubek, mluvčí společnosti Provident Financial

V telefonickém dotazování mezi tisícovkou Čechů, které každoročně realizuje český Provident, navíc 56 % respondentů uvedlo, že je pro ně při rozhodování o půjčce nejdůležitější rychlost, s jakou dostanou peníze. Výše přeplatku je důležitá jen pro 18 %, výše splátek pro 15 % a pověst firmy, u které se zadlužují, jen pro 8 % lidí.

Podobně jsou na tom i na Slovensku, kde ale připouští půjčky bez rozmyslu dokonce čtvrtina respondentů.

Češi a Poláci jsou většinou schopni splácet půjčku bez problémů, tvrdí IPF. V ČR nedělá splácení žádný problém 70 % respondentů, nejlépe přitom splácí svobodní a bezdětní lidé (81 %). Výsledky některých jiných průzkumů jsou ale pesimističtější.

Získat půjčku je stále těžší 

„Téměř devět lidí z deseti říká, že si nepůjčují více, než si mohou dovolit splácet, a většina lidí si půjčku dobře rozmýšlí. Vidíme, že lidé se zadlužují opatrněji a přemýšlejí o tom, zda si mohou úvěr dovolit. Samozřejmě se také zpřísňují podmínky pro poskytnutí úvěru,“ uvedl k výsledkům mluvčí českého Providentu Ondřej Holoubek.

To potvrzují i respondenti, kteří ve většině zemí uvádějí, že se v posledních třech letech zpřísnily podmínky pro získání úvěru. Získat spotřebitelský úvěr je dnes těžší podle poloviny Čechů, v Maďarsku podle tří čtvrtin dotázaných. Slováci pociťují zpřísnění podmínek nejméně, pro více než čtvrtinu respondentů je získání půjčky dnes dokonce jednodušší než dřív.

Více než čtvrtina lidí se zadlužuje kvůli dětem

V průzkumu společnosti Profi Credit 27 % Čechů uvedlo, že důvodem, proč si berou půjčku, jsou jejich děti. Kvůli sobě si ji bere 70 % obyvatel Česka a jen tři procenta se zadluží kvůli svému partnerovi. Na Slovensku jsou potomci důvodem k úvěru jen u desetiny lidí, v Polsku je to dokonce jen u 7 % dotázaných.

Dvě třetiny Čechů (66 %) si půjčují peníze kvůli náhlým výdajům, jako jsou například opravy, podobně jsou na tom Slováci (61 %). Na sever od našich hranic jsou nečekané výdaje impulsem pro půjčku u téměř tří čtvrtin Poláků (71%). Na druhé příčce v důvodech, proč si půjčit, je u nás nákup domácích spotřebičů (16%). Desetina Slováků si neváhá půjčit kvůli doplnění šatníku a 12 % na pořízení nábytku.

Poláci si půjčují nejvíc a nejčastěji

Celkem 63 % Čechů uvádí, že si úvěr vzali jen jednou. To Slováci a Poláci se půjček bojí méně. „Přes polovinu Slováků (59 %) připustilo, že spotřebitelský úvěr už využili minimálně třikrát. V Polsku si takto často půjčují téměř tři čtvrtiny lidí (71 %),“ poznamenal marketingový ředitel Profi Credit pro Střední Evropu Ondřej Šmakal.

Většina lidí v Česku (75 %) si podle něj půjčuje více než 10 000 korun. Na Slovensku to je 80 procent a v Polsku 94 procent.

Anketa

Zaskočil by váš nynější rozpočet nečekaný výdaj ve výši 15 000 korun?
ano, neměl/a bych jej z čeho zaplatit
60,3 %
ano, ale peníze bych sehnal/a poměrně snadno
11,8 %
ne, mám úspory
27,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46832 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám