Hlavní obsah

Pojišťovny zdražují povinné ručení, nejvíc rizikovým klientům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny po několika letech zlevňování povinného ručení začaly letos zvedat sazby pojistek a v tomto trendu budou zřejmě pokračovat i v příštím roce. Ceny se od ledna zvýší v průměru o jednotky procent, u rizikových klientů ale bude zdražení citelnější. Vyplývá to z vyjádření největších tuzemských pojistitelů.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Česká pojišťovna uvedla, že do sazeb povinného ručení promítne stále se horšící ekonomiku tohoto pojištění, která je výsledkem „nezodpovědné cenové politiky“ některých hráčů na trhu.

„Česká pojišťovna nastaví svoje sazby pro příští rok tak, aby byla schopna dostát i v budoucnu stále rostoucím závazkům, které z pojištění plynou. Určitě však nepředpokládáme změny vyšší než řádově v jednotkách procent. Výjimkou mohou být vysoce rizikoví řidiči,“ uvedl mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Průměrné pojistné se zatím v prvním pololetí roku 2012 snižovalo, ale již v červnu byl na trhu zaznamenán mírný nárůst v některých tarifních skupinách vozidel, uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Sazby porostou zřejmě i příští rok 

„Předpokládáme, že v příštím roce bude tento trend pokračovat a sazby se v průměru zvýší o tři až pět procent,“ dodal. Dopad na pojistné konkrétního klienta bude závislý i na dosaženém bonusu za jízdu bez nehody. Sazby budou se lišit podle konkrétního hodnocení klienta. Někteří tedy budou platit stejně jako letos, někteří více, či méně, podotkl.

Allianz před dvěma roky začala udělovat tzv. malus, který neodpovědným majitelům vozidel zvyšuje sazby. Motoristé, jezdící dlouhodobě bez nehody, budou mít podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka v roce 2013 povinné ručení dražší o tři procenta, ale těm, kteří svému okolí škodí opakovaně, jej Allianz zvýší v rámci malusu o 40 procent. Podobné rozdělování na dobré a špatné řidiče bude Allianz uplatňovat i v havarijním pojištění.

ČSOB Pojišťovna ceny povinného ručení v srpnu navýšila v průměru o pět procent, takže bezprostředně s přelomem roku podle mluvčího Petra Milaty další změny nechystá.

„Vzhledem k tomu, že nové smlouvy uzavřené v roce 2011 a letos jsou pro všechny pojišťovny ztrátové od osmi do 40 procent, předpokládáme, že dojde ke zdražení,“ upozornil ředitel srovnávacího portálu Česképojištění.cz Pavel Ronovský.

Na trhu zuří cenová válka, pečlivý výběr se vyplatí 

Pojišťovny v létě podle něj zvýšily sazby v průměru o šest procent. Oficiální sazby pojišťovny v příštím roce určitě zvýší zhruba o deset až 15 procent, ale dobří řidiči si budou moct vyjednat sazby ve stejné výši jako letos, odhadl.

Náklady na odškodnění dopravních nehod z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, které vznikly pojišťovnám v roce 2011, převýšily loňské vybrané pojistné z povinného ručení o procento. Průměrná sazba pojistného na vozidlo se snížila za šest let o 26 procent. "Výše pojistného je pod hranicí souvisejících nákladů, což může z dlouhodobého hlediska způsobit některým pojistitelům problémy,“ uvedl výkonný ředitel České kanceláře pojišťoven Jakub Hradec.

Mezi hlavní příčiny poklesu cen patří podle odborníků cenová válka mezi pojišťovnami. Povinné ručení poskytuje 14 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje je podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií. Pojišťovny nabízejí klientům víc možností připojištění k povinnému ručení, nabízejí též různé slevy. Srovnání jednotlivých produktů pojišťoven je tak obtížné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám