Hlavní obsah

Pojišťovny hlásí rekordy v odhalování pojistných podvodů

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojistní podvodníci to mají v Česku čím dál těžší. Detektivům pojišťoven se rok od roku daří odhalovat více podvodů a zachránit stovky miliónů korun. Loňský rok byl rekordní například pro Českou pojišťovnu.

Foto: Romina Amato, Reuters

Nejvíce pojistných podvodů lidé páchají u pojištění motorových vozidel.

Článek

"Detektivové České pojišťovny v loňském roce odhalili pojistné podvody za více než 422 miliónů korun, což je o 25 procent více než v roce 2011, kdy na pojistných plněních zachránili 338 miliónů korun. Jde o nejvyšší objem odhalených pojistných podvodů v historii České pojišťovny," doplňuje Ludvík Bohman z České pojišťovny.

Podobné úspěchy zaznamenaly i další pojišťovny. "V roce 2011 jsme odhalili pojistné podvody za 102 miliónů, loni za více než 110 miliónů korun. O 26 procent se zvýšil i počet prošetřovaných případů a výrazně, o 40 procent, i počet prokázaných podvodů, které byly postoupeny k trestnímu stíhání," upozorňuje Václav Bálek z Allianz pojišťovny.

Rekordní bude rok 2012 i pro Českou podnikatelskou pojišťovnu. "Počet uchráněných hodnot z odhalených pojistných podvodů roste, za rok 2012 očekáváme rekordní čísla. Loni naši specialisté odhalili na 600 pojistných podvodů. Předpokládáme, že uchráněná hodnota může dosáhnout 140 až 160 miliónů korun. Oficiální výsledky budeme mít k dispozici až na konci ledna," doplňuje Renata Čapková z ČPP.

"Loni jsme v Uniqua pojišťovně řešili celkem 518 případů s důvodným podezřením z pokusu o pojistný podvod, tedy přibližně stejné množství jako v roce 2011. Celkem naši vyšetřovatelé zabránili ztrátě 31 miliónů korun. Prokázaná hodnota podvodů tak meziročně stoupla o 47 procent," uvádí Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Více odhalených podvodů, nižší objem škod

V Generali a ČSOB Pojišťovně sice vloni v porovnání s rokem 2011 vzrostl počet odhalených podvodů, na druhou stranu jejich objem klesl. Detektivům ČSOB Pojišťovny se podařilo v roce 2012 uchránit 71 miliónů korun, které pojišťovna nemusela vyplatit za podvodné pojistné události (255 podvodů). V roce 2011 to bylo 76 miliónů korun (206 podvodů).

"Za uplynulých 12 měsíců odhalili detektivové Generali o 14 procent více pojistných podvodů než v roce 2011. Zatímco jejich počet vzrostl z 350 na 400, jejich objem klesl ze 74 na 45 miliónů korun," doplňuje Jiří Cívka z Generali. Nicméně u řady případů probíhá v pojišťovně ještě šetření, konečný účet tak dosud není uzavřen.

"V roce 2012 detektivové Kooperativy prošetřovali téměř 900 pokusů o pojistný podvod. Odhalili 650 pojistných podvodů a uchráněná hodnota dosáhla výše 200 miliónů korun, což je obdobný výsledek jako v roce 2011," uvádí Milan Káňa z Kooperativy.

Nejvíce podvodů u pojištění motorových vozidel

Dlouhodobě lidé páchají nejvíce pojistných podvodů u pojištění motorových vozidel. Například v ČSOB Pojišťovně mají zhruba 50procentní podíl, v Generali dokonce 70procentní. "Pojistné podvody v oblasti pojištění motorových vozidel kopírují světové trendy. Podle celosvětových statistik se údajně až 35 procent pojištěnců u tohoto typu pojištění pokusí svou pojišťovnu podvést," uvádí Jiří Cívka.

Lidé se zpravidla snaží fingovat dopravní nehody nebo se pokoušejí předkládat nadhodnocené faktury za opravu vozidel. Výjimkou nejsou ani časově posunuté škodní události či fiktivní krádeže vozidel.

Nicméně pojišťovny sledují nárůst pojistných podvodů i u dalších typů pojištění. "Zaznamenali jsme velký podíl pojistných podvodů spojených s pojištěním podnikatelských rizik, kdy tímto způsobem řeší někteří podnikatelé své finanční problémy," uvádí Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

V Allianz pojišťovně pozorují zvýšený počet pojistných podvodů u pojištění majetku a odpovědnosti. "V poslední době se zvyšují počty vodovodních škod, kdy lidé nahlásí, že jim prasklý vodovod zničil vybavení domácnosti. Nejde přitom jen o drobné, protože když dojde k vyplavení v rodinném domku, škody se pohybují v řádech stovek tisíc korun," doplňuje Václav Bálek.

Největší meziroční nárůst pojistných podvodů zaznamenali v Generali u pojištění odpovědnosti. V Uniqua pojišťovně výrazně vzrostl počet škod hlášených z oblasti pojištění osob, zejména ze soukromého zdravotního pojištění. Celkem se tento segment podílel na prokázané hodnotě podvodů z 10,5 procenta.

"Nejčastějším podvodem je pobírání denních dávek v pracovní neschopnosti a porušování léčebného režimu, kdy klient současně chodí do práce. U jednotlivců jde až o desetitisíce korun," doplňuje Eva Svobodová.

Nejvíce se podvádí v Praze

I přesto, že pojišťovny evidují v jednotlivých krajích různé počty odhalených podvodů, na jednom se shodují. Nejvíce podvodníků registrují v Praze, kde například Česká pojišťovna zaznamenala 38procentní meziroční nárůst. "Praha žebříčku pojistných podvodů kraluje již mnoho let. Důvodem je jednak její velikost a pak také fakt, že zde operuje řada organizovaných skupin," vysvětluje Ludvík Bohman.

Nejméně pojistných podvodů pojišťovny řešily například na Vysočině, v Olomouckém kraji či třeba v Pardubickém kraji.

Zajímavé příklady pojistných podvodů

Z pojistných podvodů, se kterými se detektivové pojišťoven v loňském roce setkali, jsme vybrali několik zajímavých případů.

Allianz pojišťovna
Loni v říjnu nahlásil klient poškození střechy a následně i omítek v místnostech rodinného domu. Podle něj silný vítr zničil střechu a skulinami následně do místností zateklo. Škoda činila asi 15 tisíc korun. Vypadalo to jako bezproblémová likvidace, než firma, která střechu opravovala, nahlásila, že plech a těsnění v úžlabí střechy nepoškodil vítr, ale kuny, které se dostaly pod krytinu a roztrhaly fólii. Kromě nepořádku po sobě totiž zanechaly ještě další, nezvratitelné stopy. Majitel domu pak přiznal, že věděl, že tahle příčina poškození likvidní není, a proto si vymyslel vichřici.I další klient věděl, že na odškodnění nemá nárok, ale přesto to zkusil. Jeho příhoda však byla spíš úsměvná než podvodná. Pojištěný z jihu Moravy nahlásil z pojištění domácnosti škodu ve výši tři tisíce korun. Šlo o regulační poplatek za ústavní péči v psychiatrické léčebně, kam dobrovolně nastoupil protialkoholní léčbu. Do hlášení uvedl, že chce proplatit náklady na náhradní ubytování, když v tu dobu nemohl pobývat doma. Likvidátorka mu vysvětlila, že úhrada náhradního ubytování je možná například po řádění vichřice nebo požáru, kdy dům zůstane neobyvatelný. Na to opáčil, že u nich řádila jen manželka. Ale ta se mezi živly nepočítá.
Česká pojišťovna
Klient na policii i České pojišťovně nahlásil přepadení, při němž ho neznámý pachatel na parkovišti nejprve udeřil do hlavy, srazil k zemi a okradl o mobilní telefon a peněženku s doklady a dvěma tisíci korunami v hotovosti. Vše se přitom odehrálo za bílého dne, kdy byl postižený muž v práci a rozvážel zásilky. Pojistná událost byla nejprve klasifikována jako pracovní úraz a klient za něj získal pojistné plnění přesahující 100 tisíc korun.Ovšem později po zadržení dvou podezřelých se zjistilo, že přepadení bylo fingované. Vyšetřování prokázalo, že oba byli ve skutečnosti známými napadeného. Ten si od nich v inkriminovaný den chtěl vyzvednout dávku povzbuzující drogy. Během předávání se však trojice nepohodla. Řidič tak místo omamných látek dostal pár kopanců do hlavy. A protože s takovou verzí by v práci a doma u rodiny nepochodil, rozhodl se celou věc poněkud upravit. Z poškozeného se tím pádem stal obviněný z trestného činu pojistného podvodu.
Generali
Majitel Škody Fabia z jižních Čech ohlásil nehodu. Náraz do stromu naštěstí odnesly jen plechy. Z technického hlediska se jednalo o totální škodu, která byla následně vyplacena. O několik měsíců později fotil stejný mobilní technik Škodu Fabia, jejíž majitel nahlásil nehodu. Náraz do stromu. Technikovi se poškození vozu zdálo povědomé, a tak celou věc předal detektivům Generali. Ti při šetření případu zjistili, že přestože se jednalo o dvě rozdílná auta, podvodníci přelakovali a přestrojili poškozené díly z prvního auta na druhé. Další šetření detektivů ukázalo, že se jednalo o organizovanou skupinu. Případ byl předán orgánům činným v trestním řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám