Hlavní obsah

Pojistit si lze už i vlastní pohřeb

Právo, Jindrich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je člověk plný elánu, může si nyní na stáří zajistit, že jeho pohřeb neproběhne bez obřadu. Stále více rodin totiž šetří a pro své zesnulé příbuzné volí pohřby bez obřadu.

Foto: MMS/Petr Janiš, Právo

Článek

Ročně zemře v ČR zhruba sto tisíc lidí.  „Například v Praze probíhá polovina pohřbů bez obřadu. Toto procento je  nižší v regionech, kde se více dbá na tradici,“ uvádí předseda Sdružení pohřebnictví v ČR Julius Mlčoch. Podle něho jsou důvodem rostoucího počtu pohřbů bez obřadu jsou zejména finance.

I s obřadem za 30 tisíc korun

Nejlevnější pohřeb bez obřadu dnes pořídíte za 10 až 15 000 korun. Pohřeb s obřadem vyjde v průměru na 30 000 korun, zpopelnění s obřadem na 26 000 korun. Jen nejednodušší rakev používaná ke zpopelnění přijde na více než deset tisíc korun.

Navíc pozůstalí jsou často vystaveni tlaku pohřebních služeb, aniž si to uvědomují - v okamžiku, kdy rodinný příslušník zemře doma a člověk je vystaven obrovskému stresu, nepřemýšlí o tom, která z pohřebních služeb nabízí úkony výhodněji. A pohřební služby, které už v oboru umí chodit, to mají zařízené tak, že na dané místo přijedou často ještě dříve, než sanitka nebo policie (v případě úmrtí beze svědků doma nebo pochyb zdravotníků).

Člověk pochopitelně v tom okamžiku neřeší, že jiná služba by to samé uměla zařídit za méně.

Na pohřeb si šetří téměř dva milióny lidí

Přitom v pohřebnictví nejde o malé částky a řada především starších lidí si na pohřeb šetří, aby nezatížili své příbuzné. Podle odhadů pojišťoven si na pohřeb ukládá až 1,8 miliónu lidí. Jedna z největších pojišťoven v Česku proto začala nabízet v ČR unikátní pojištění, které se sjednává na dobu neurčitou a končí úmrtím pojištěného. Na začátku si klient zvolí pojistnou částku, která bude odpovídat jeho představě o pohřbu. Na pojištění složí jednorázový vklad.

Pojistka se úročí

Pokud si například 50letá žena zvolí pojistnou částku 20 000 korun, zaplatí jednorázově na začátku 11 530 korun. 40letý muž při pojistné částce 20 000 korun jednorázově zaplatí 10 836 korun. Peněžní prostředky, které na začátku vloží, se zhodnocují úrokem 2,4 % ročně. Minimální pojistná částka je 20 000 korun, maximální milión korun.

Anketa

Spoříte si na svůj pohřeb?
ANO
10,4 %
NE
89,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 780 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám