Hlavní obsah

PIN klidně zapomeňte, své finance ovládejte pomocí otisku prstu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pokud vám dělá problém zapamatovat si kombinaci čtyř čísel vašeho PINu pro přístup do mobilního bankovnictví, jste zachráněni. Už tři banky totiž nabízejí ovládání financí v mobilu jen prostřednictvím otisku prstu.

Foto: Profimedia.cz

Do mobilního bankovnictví se můžete přihlásit i pomocí otisku prstu.

Článek

Namísto zadávání PIN kódu stačí jen přiložit prst a jedinečnost otisku vám umožní rychlý a jednoduchý přístup do mobilního bankovnictví. Novinku představila letos v květnu UniCredit Bank.

„Jako první na českém a slovenském trhu jsme přišli s inovací v mobilním bankovnictví, která klienty rozhodně učiní ještě více 'cool'. Jedinečnost otisku prstu jim umožní vstup do aplikací Smart Banking a Smart klíč a zároveň jim ušetří čas při přihlášení,“ uvedl Carmelo Minardi, ředitel Multi-Channel Banking z UniCredit Bank.

O měsíc později se s přístupem do mobilního bankovnictví pomocí otisku prstu přidala Fio banka a v srpnu Komerční banka.

Otisk prstu je uložený v mobilu

Mobilní aplikace UniCredit Bank pro zajištění ochrany osobních údajů využívá technologie otisků prstů, které jsou dostupné v nových mobilních zařízeních. Uživatel má otisky uložené ve svém chytrém telefonu, na server banky se neposílají.

Fio banka umožňuje klientům pomocí otisku prstu buď podepisovat transakce pomocí funkce Touch ID ve Smartbankingu, nebo se tímto způsobem do aplikace přihlásit. Využít otisk prstu je možné pouze pro jeden z uvedených úkonů.

„Klienti, kteří mají mobilní telefon či tablet s biometrickým snímačem otisku prstů, ho mohou nyní využít jako náhradu jiného ověření. Stačí si v zařízení zaregistrovat otisk jednoho nebo více prstů a následně si v aplikaci Smartbanking nastavit, které ověření otisk prstu nahradí,” doplnil tiskový mluvčí Fio banky Ján Franek.

Pouze otiskem prstu se mohou do aplikace Mobilní banka přihlásit i klienti Komerční banky. Pro autorizaci transakcí zatím ale musíte i nadále zadávat heslo.

Zatím jen pro vybrané telefony a tablety

Využití otisku prstu je zatím dostupné pro telefonní přístroje společnosti Apple s operačním systémem iOS verze 8.1.1 a vyšších, a to konkrétně pro modely iPhone 5S, iPhone 6 a iPhone 6 Plus a tablety iPad Air 2 a iPad mini 3.

„U Androidů pak jde o vybrané modely značky Samsung. U ostatních chytrých telefonů jiných značek je podpora přihlášení otiskem prstu plánována, záleží na technologické dostupnosti této funkce na jednotlivých modelech a důvěryhodnosti jejich výrobců,” doplnil Petr Plocek z UniCredit Bank.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Jak se ubránit kyberútokům na účty

Počet útoků na účty klientů českých bank přes internet za poslední rok prudce stoupl. Bankéři varují hlavně před podvodnými e-maily a škodlivými viry, kterými...

Výběr článků

Načítám