Hlavní obsah

Pandemie přispěje k urychlení digitalizace a robotizace

Právo, kk

Jedním z důsledků koronavirové pandemie bude podle odborníků urychlení digitalizace a robotizace ve všech oblastech podnikání. Poslední tři měsíce změnily nejen podmínky pro podnikání firem, ale i vnímání a očekávání zákazníků a spotřebitelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přesun do digitálního světa, který si v souvislosti s vědeckotechnickou revolucí plíživě prošlapával cestičku už delší dobu, nyní nabere vyšší tempo. Hovoří se dokonce o tom, že firmy, které nesníží zranitelnost vůči nenadálým situacím jako epidemie, mohou mít velké potíže.

Pandemie změnila pracovní trh

Finance

Některé výrobní podniky zareagovaly na krizi pružně a přizpůsobily výrobu aktuálním potřebám. Například textilní provozy se rychle přeorientovaly na šití roušek, dodavatelé plastových dílů začali vyrábět ochranné masky a štíty a chemické a potravinářské podniky část kapacit vyčlenily pro výrobu dezinfekce.

Napříč obory je ale jasné jedno: pokud se výrobci chtějí připravit na budoucnost, měli by se zaměřit na flexibilitu svých výrobních kapacit, což znamená automatizaci a robotizaci.

Změny v kancelářích i ordinacích

Lidé jsou v současnosti otevřenější k přijímání změn, které nové technologie do jejich životů přinášejí. Nesporně budou i po uvolnění karanténních opatření nadále využívat různé služby doručení až ke dveřím, některé firmy rozvolní klasický kancelářský pracovní model, v mnoha oborech se minimalizuje přímý kontakt se zákazníky a klienty a očekává se také rozvoj telemedicíny.

Češi se během karantény přesunuli na internet, více využívali i bankovní aplikace

Finance

Automatizuje se nejen výroba, ale i klientské, administrativní a ekonomické systémy, testuje se využití samořídících automobilů, robotů pro doručování zásilek, hovoří se o automatizaci velké části manažerských činností.

Výsledky nedávné ankety pracovního portálu Profesia.cz nicméně ukázaly, že lidé se příliš neobávají, že by je roboti připravili o práci. Více než třetina (36 procent) dotázaných uvedla, že pracují v profesi, kterou podle jejich názoru robotizace neovlivní.

Další téměř pětina (19 procent) se s robotizací již potkává, ale neznamená pro ně ohrožení.

Každý sedmý (14 procent) ale už kvůli robotizaci musel svou pozici změnit. Obavy z toho, že robotizace v blízké době ovlivní jejich práci, tak podle Michala Nováka ze serveru Profesia vyjádřilo 17 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám