Hlavní obsah

Pád hypotečních sazeb se ani na konci loňského roku nezastavil

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosinec se ve srovnání se zbytkem roku rozhodně nenechal zahanbit. Rekordní úrokové sazby z poloviny roku 2015 sice pokořeny nebyly, ale dost se jim přiblížily. V posledním měsíci loňského roku klesla průměrná hypoteční úroková sazba na hodnotu 2,063 procenta. Rekord i nadále drží červen 2015, kdy se průměrná sazba klesla na 2,047 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V prosinci druhý nejvyšší objem po rekordním červnu

Údaje hypotečního trhu z prosince loňského roku ukázaly, že lidé vedle nakupování vánočních dárků mysleli i na financování bydlení. Hypoteční úvěr si opět sjednalo více lidí než v listopadu či říjnu.

V posledním měsíci v roce tak bylo uzavřeno celkem 9459 hypotečních úvěrů (listopad: 9032, říjen: 8519). Důvodem jsou nejen úrokové sazby, ale také stále příznivé ceny nemovitostí.

Oproti listopadu vzrostl i objem uzavřených hypoték o 1,5 miliardy korun a vyšplhal se na tak na částku 18,099 miliard korun.

„Úrokové sazby sjednaných hypotečních úvěrů ani v prosinci nevybočily z úrovní obvyklých od loňského jara. Banky si na závěr roku nechaly prostor pro povzbuzení trhu a sjednaly hypoteční úvěry v objemu přes 18 miliard korun, což je druhý nejvyšší sjednaný objem po loňském červnovém rekordu,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Novinky na hypotečním trhu

Koncem loňského a počátkem letošního roku některé banky zahýbaly s úrokovými sazbami hypotečních úvěrů. Například Expobank od 4. ledna  navýšila sazbu u jednoleté fixace o půl procentního bodu na hodnotu 4,52 procenta.

Také UniCredit Bank provedla změny sazeb  u tří a pětiletých fixací. Začátkem prosince úrokové sazby snížila, ale následně je znovu zvýšila z 1,59 procenta na 1,62 procenta u tříleté a na 1,69 procenta u pětileté fixace.

Naopak ČSOB a Hypoteční banka hypotéky zlevnily. Roční úrokovou sazbu snížily z 3,59 procenta o 0,3 procentního bodu na 3,29 procenta. ČSOB snížila i sazbu tříleté fixace z 2,59 procenta na 2,29 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám