Hlavní obsah

Otcovská se má prodloužit na dva týdny

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tři roky mohou novopečení tatínkové zůstávat doma s novorozeným dítětem a čerpat tzv. otcovskou. Během šestinedělí mohou nyní na otcovské strávit celkem až sedm kalendářních dnů v kuse. Už příští rok by však měli mít placený nárok zůstat doma a pomáhat partnerce s péčí o miminko až dva týdny.

Foto: Profimedia.cz

Již tři roky mohou novopečení tatínkové čerpat tzv. otcovskou dovolenou. (Ilustrační snímek)

Článek

Evropská směrnice work-life balance z roku 2019, jež cílí na lepší slaďování rodinného a pracovního života, totiž státům EU ukládá, aby nejpozději do srpna 2022 umožnily čerpání tzv. otcovské dovolené alespoň po 10 pracovních dnů. Po tuto dobu přitom mají mít evropští pracovníci nárok na příspěvek nebo odměnu minimálně ve výši nemocenské.

V Evropě je delší

Od ledna 2018 do konce loňského roku Česká správa sociálního zabezpečení provedla celkem 138 707 výplat v celkové výši 764 milionů korun.

Tatínkům v Česku teď náleží 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. To by se změnit nemělo, místo nynějších sedmi dnů však budou moci čerpat otcovskou dvakrát déle.

„V případě transpozice zbývajícího nároku na otcovskou dovolenou podle směrnice, který zatím nepokrýváme, navrhne MPSV upravit podpůrčí dobu otcovské poporodní péče na 14 kalendářních dnů s tím, že podmínky nároku a výše dávky by mohly zůstat zachovány,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimír Dostálek.

Nová pravidla čerpání dávky začnou platit od srpna příštího roku

Nová pravidla podle něj začnou platit od 1. srpna příštího roku. „Na finální podobě návrhu nyní MPSV pracuje,“ dodal mluvčí. Systémy, které rodičům umožňují zůstat s novorozencem doma, se v jednotlivých členských zemích EU liší.

Otcovská dovolená je však v řadě zemí delší než v Česku. Například španělští otcové mohou od letošního ledna využít 16 týdnů plně placené otcovské dovolené. Dosud to bylo 12 týdnů. Francie loni prodloužila otcovskou dovolenou ze 14 na 28 dní. Na Islandu či ve Švédsku lze otcovskou čerpat 12 týdnů, přičemž otcové pobírají 80 procent své mzdy.

Dávku lze využít během šestinedělí

V Česku je po dobu pobírání otcovské muž na tzv. překážce v práci, a to na rodičovské dovolené, přičemž zaměstnavatel je povinen mu vyhovět. Novopečení tatínci si termín nástupu na otcovskou určují sami v období do konce šestého týdne ode dne narození dítěte.

Dávka se pak poskytuje maximálně sedm kalendářních dnů ode dne nástupu a její výplatu nelze přerušovat. Otcové si tuto možnost pochvalují. „Jsem rád, že jsem mohl být doma s malým a přítelkyni pomoci. Vařil jsem, uklízel i přebaloval,“ řekl Právu Tomáš z Prahy, který se stal tatínkem loni.

Základní podmínkou pro nárok na otcovskou je účast na nemocenském pojištění (z příjmu ze zaměstnání, které trvá, a je odváděno pojistné na sociální zabezpečení). U osob samostatně výdělečně činných musí být splněna podmínka dobrovolné účasti na nemocenském pojištění aspoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou.

Reklama

Výběr článků

Načítám