Hlavní obsah

Operátoři skrytě rozdávají podpultovky i na neomezené volání

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátoři v Česku nabízejí některým lidem podpultové ceny pro neomezené volání - například na pět čísel za 299 korun měsíčně. Tarif s touto cenou však v oficiálním ceníku operátora nenajdete. Jedná se o neveřejné nabídky. Právo na to upozornili čtenáři.

Foto: Natalie Behring, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Nabídky probíhají telefonicky. Pro operátory je dělají lovci zákazníků, většinou firmy specializované na telemarketing. Lidé, kterým se dovolají, se diví, kde na ně společnosti vzaly například číslo do práce.

Naháněči ale tvrdí, že čísla jsou náhodně vygenerována. Pokud na zvláštní nabídku kývnete ihned, jak se vám dovolají, pošlou vám SIM kartu, kterou můžete do dvou dnů vrátit.

Operátoři tento prodej označují cudným termínem „neveřejné nabídky“. Jinými slovy jsou to „podpultovky“, k nimž se každý nedostane a o nichž nemají dokonce často zdání ani pracovníci v zákaznickém centru daného operátora.

"Proč chtějí číslo občanky – není to podvod?"

„Ozvala se mi na pevné lince do práce firma, která má v názvu Business. Nabídli mi neomezené volání na pět vybraných čísel za 299 korun měsíčně. Se závazkem na 24 měsíců. Ani se neptali, u jakého operátora momentálně jsem, což mne zarazilo. A ať prý jim poskytnu číslo občanského průkazu. Na zákaznické lince operátora o tom ale nic nevěděli. Není to podvod?“ kontaktoval Právo osmačtyřicetiletý čtenář z Prahy, který pracuje u významné finanční instituce.

Reagoval tak na články Práva varující před zneužíváním osobních dokladů, kdy si na ně podvodníci berou půjčky nebo páchají další podrazy.

V této souvislosti také vyvstanou na mysl případy, kdy externí podomní obchodníci lidem strkali do ruky mobil za korunu s tvrzením, že je bez dalších závazků a že jen podepíšou předávací protokol. A ona to byla nevýhodná smlouva, z níž se nedalo snadno vyváznout.

Právo proto požádalo operátora o ověření, zda i tyto nabídky nejsou fintou podvodníků.

„Zmíněná společnost B. C. je subdealerem společnosti, která je naším partnerem. Jedná se o neveřejnou nabídku. Neveřejné nabídky využívají všichni operátoři. Konkrétně tato platí při volání na pět vybraných čísel,“ potvrdila Právu Patricie Šedivá z oddělení komunikace tohoto operátora.

A proč číslo občanky? „V případě uzavření smlouvy po telefonu je rovněž nezbytný osobní doklad, jehož číslo se uvádí na smlouvu. Originál OP se následně ověřuje při vlastním podepsání smlouvy,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám