Hlavní obsah

Obědy drží restaurace nad vodou, Češi na poledním menu nešetří

Novinky, bab

Na tržbách restaurací se koronavirová pandemie a s ní související protiopatření výrazně podepsaly. Udržet se alespoň částečně nad vodou významně českým restauracím v loňském roce pomáhaly obědy. Češi se nebáli utrácet, což se podepsalo i na celkovém vývoji průměrných obědových útrat, které meziročně rostly.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj průměrné útraty za obědy

Článek

První loňský jarní lockdown, ke kterému v Česku došlo v důsledku šíření kovornaviru, výrazně ovlivnil tržby restaurací. Březen a duben pro ně byly skutečně nejkrizovějšími měsíci. Počty transakcí za obědy se v té době snížily zhruba na pětinu předcovidového období, lidé navíc ani nebyli ochotní utrácet.

Podle Ticket Restaurant Card Indexu se v březnu 2020 průměrná výše platby za jeden oběd v porovnání s únorem snížila takřka o deset korun na 120 korun a 40 haléřů.

V březnovém poklesu nákupních částek však mohl určitou roli sehrát i fakt, že některé restaurace kvůli snaze zužitkovat zásoby surovin nabízely jídla z okének se slevou.

V létě Češi začali utrácet

„V dubnu již průměrná platba přesáhla hranici 125 korun a v květnu, kdy nastala optimistická nálada podpořená postupným rozvolňováním, jsme se vrátili k útratám jako před covidem,“ uvedl Jakub Ryba ze společnosti Edenred.

Češi oblíbené restaurace nechtějí nechat padnout, jídlo si objednávají

Koronavirus

Češi pak především během léta výrazně zvýšili své polední útraty. V srpnu celorepublikový průměr Ticket Restaurand Card Indexu dosáhl historického vrcholu ve výši 136 korun a 90 haléřů za jednu obědovou platbu.

„Lidé si po měsících odpírání zřejmě chtěli v restauracích dopřát kvalitní jídla a byli ochotni si za ně připlatit,“ doplnil Ryba.

I na podzim pod dalším lockdownu spojeném s opětovným uzavřením restaurací zůstaly útraty vysoko. „Ceny táhly nahoru jak různé krabičky a obalové materiály, tak i o něco snížená nabídka. Restaurací začalo ubývat a měly potřebu si pokrýt alespoň částečně provozní náklady,“ uvedl Ryba.

Rozdíly v útratách v jednotlivých krajích

Celorepublikový průměr za obědovou platbu se na podzim a koncem roku nijak dramaticky neměnil, analytici však zaznamenali výrazným změny v jednotlivých městech. Zatímco v Praze, ale i v Brně došlo na podzim po letních rekordech k mírnému poklesu výše útrat, v některých menších městech v Čechách se naopak útraty za obědy poměrně výrazně zvedly.

„Přičítáme to několika okolnostem. V Praze a Brně funguje s výdajovými okénky největší počet restaurací a konkurence bude mít vliv i na cenovou úroveň. Naopak v menších městech snadněji najdeme restaurace, které mají nyní ceny vyšší než dříve," zmínil Ryba.

Lidé zachraňují hospody. Koupili poukazy už za deset milionů

Domácí

Jak dále dodal, během analýz odborníci narazili na jeden zajímavý fenomén. „V některých městech v Čechách (nejvíce v Karlových Varech) se v souvislosti s covidem zvýšil počet transakcí, které odpovídají platbám za dvě jídla. Vnímáme to tak, že když jsou lidé spolu na pracovišti a nemohou do restaurace, tak se naučili střídat se v objednávkách a platbách, díky čemuž ušetří čas. V restauraci tohle neřešíte, podobně si samostatně platíte i pokud pracujete z domova,“ doplnil Ryba.

To, že se tento trend objevil ve větší míře až na podzim, může podle něho souviset s tím, že se zvyšuje počet restaurací, které mají vlastní rozvoz.

Co se však týče celkových tržeb a zisků restaurací, reálná situace je ve skutečnosti horší, než ukazují data ze stravenkových karet.

Restaurace jsou bez tržeb, kuchaři odcházejí

Ekonomika

„Zatímco stravenky motivují uživatele si pro oběd dojít, restauracím chybí odbyt v řadě dalších oblastí – nemají turisty, nečepují nápoje, na kterých mají vyšší marže než na jídle, chybí jim spontánní posezení u obchodního jednání či s přáteli. Tím si vysvětlujeme, proč propad, který vidíme my je menší oproti tomu, v jaké situaci restaurace skutečně jsou,“ dodal Ryba.

Anketa

Objednáváte si v současné době oběd z restaurace?
Ano, celkem často
21,4 %
Ano, ale jen občas
28,1 %
Ne
50,5 %
Celkem hlasovalo 28201 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám