Hlavní obsah

Nemovitost od spolku: Ověřte si stanovy a oprávněnost osob

Právo, gin

Řada spolků má hodně členů, disponují nemalým majetkem a kupujete-li od nich nemovitost, je proto třeba mít transakci právně pečlivě ošetřenou. Zejména jde o to, zda za spolek jednají skutečně oprávněné osoby, zda mohou o prodeji většího rozsahu rozhodovat, respektive zda je prodej v souladu se stanovami spolku.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Mohlo by se totiž stát, že během tří let by mohl někdo z členů spolku prodej soudně napadnout, a to i když jste řádně spolku zaplatili a katastr vás coby vlastníka zapsal bez nějakých výhrad a upozornění.

Bez ohledu na to, že nakonec soud potvrdí oprávněnost prodeje, to znamená plombu na katastru a nemožnost nemovitost prodat během doby, než soud rozhodne.

Češi s chutí investují do realit i v drobných

Finance

Důležité jsou stanovy a předpisy spolku v tom, jak vymezují, kdo může o prodeji rozhodnout: zda například ředitel-zaměstnanec spolku, a to spolu s voleným předsedou spolku a výkonným výborem, anebo je k prodeji třeba i souhlas členské schůze. Jak říkají právníci, „ďábel je v detailech, na slovíčkách záleží“.

Měli by být zapsáni v rejstříku

Dále statutární zástupci spolku, tedy předseda a výkonný výbor, by měli být v aktuálním funkčním období zapsáni v rejstříku. V praxi se stává, že sice volby do výboru proběhly, ale spolek to již nedal na rejstříkový soud, třeba s výmluvou, že kvůli pandemickým opatřením na to nebyl čas.

Nutno z praxe dodat, že je hlavně na kupujícím a jeho právním zastoupení, aby toto ohlídal.

„Vždy je třeba mít na paměti, že aby došlo k řádnému převodu majetku, je nutné, aby takové jednání realizovala osoba, respektive orgán spolku, který je k tomu oprávněn,“ říká právník advokátní kanceláře Noerr David Němeček.

Zákonná úprava v tomto ohledu podle něho direktivně nestanovuje orgán, který je výhradně oprávněn prodávat majetek spolku.

Chuť investovat do nemovitostí Čechy neopouští

Finance

„V konkrétních případech se to liší v závislosti na stanovách jednotlivých spolků. V každém případě zastupování spolku vůči třetím osobám v zásadě zajišťuje výbor nebo sám předseda. Proto lze doporučit, aby si každý před uzavřením jakékoliv smlouvy se spolkem nejdříve na stránkách justice.cz ověřil, kdo konkrétně a jakým způsobem může spolek zastupovat,“ připomíná David Němeček.

Na těchto stránkách v listinách o statutárních orgánech nepřehlédněte i funkční období, zda už nevypršela.

Coby kupující nespoléhejte na to, že vám spolek pošle e-mailem jen papír o volbě, kde jsou jména zvolených statutárních zástupců. Pro svoji právní jistotu coby kupujícího byste měli trvat na tom, aby volba byla ověřená a zvolení statutární zástupci byli zapsáni v rejstříkovém soudu.

Kupní smlouva raději i přes výbor

Stejně tak s kupní smlouvou by předem měl být prokazatelně seznámen výbor spolku a úředně ověřené podpisy by měly být nejen předsedy, případně ředitele, ale i členů, tedy pokud stanovy výslovně neurčují, že s majetkem může nakládat, a i ho prodávat, ředitel s předsedou bez členské schůze a dalších členů výboru. Ve stanovách je vhodné se také podívat, zda tato volnost pro předsedu, případně ředitele, není limitována určitou hodnotou majetku a zda připravovaný prodej dané nemovitosti tuto hodnotu nepřesahuje.

Finanční poradna: Na co myslet před koupí nemovitosti

Finance

Nenechte se uchlácholit tvrzením realitky zastupující při prodeji spolek, že „se na to podíval právník realitky a podle něho o prodeji může rozhodnout jen předseda a nevadí, že členové výboru nejsou aktuálně zapsáni na rejstříku“. V případě rizika budoucího zablokování nemovitosti si na realitce nic nevezmete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám