Hlavní obsah

Navigace, řídící jednotky, světla, zloději nejvíc vykrádají auta mladší pěti let

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Majitelé aut mladších pěti let by se měli mít na pozoru. Jejich vozidla patří totiž mezi nejvíce ohrožená vykradením. Podle statistik pojišťoven se zloději zaměřují právě na novější modely vybavené moderními technologiemi. Z aut vykrádají zejména navigace, airbagy, xenonové světlomety a řídící jednotky.

Foto: Profimedia.cz

V loňském roce Policie České republiky řešila zhruba 22 tisíc případů vykradení aut.

Článek

V loňském roce Policie České republiky řešila téměř 23 tisíc případů vykradených aut, přičemž objasněna byla zhruba desetina případů. Nenechavci způsobili majitelům aut škodu v hodnotě zhruba půl miliardy korun.

Na Českou pojišťovnu (ČP) se s vykradeným vozidlem obrátily necelé dvě tisícovky okradených klientů, Allianz řešila zhruba pět tisíc pojistných událostí spojených s krádeží v autě a Kooperativa další dva tisíce případů.

Nebezpečí číhá na Volkswageny

V nebezpečí jsou především vozidla mladší pěti let. Například ze statistik ČP vyplývá, že zloději se v loňském roce nejčastěji zaměřili na auta s rokem výroby 2012 (293 případů), 2011 (234 případů) a 2010 (225 případů). V novějších modelech je totiž umístěna řada moderních technologií, které zloději vyhledávají. Jedná se hlavně o navigace, airbagy, xenony a řídící jednotky.

Data pojišťovny také ukazují, že nejčastěji vykrádaná auta jsou z portfolia koncernu Volkswagen. Děje se tak především z důvodu dominantního zastoupení značky v českém vozovém parku. Na druhou stranu nejméně zloděje lákají japonské a korejské automobily.

Auto jak trezor

Zvýšenou pozornost by svým vozidlům měli věnovat především lidé z Prahy a větších měst. „Podle našich dat se s vykrádáním setkávají především lidé z Prahy, kde jsme v loňském roce řešili až 58 procent všech případů, dále ve Středočeském a Moravskoslezském kraji,“ doplnil Radim Nekov z ČP.

Také statistiky Allianz naznačují, že zloději se nejvíce soustřeďují do velkých měst - Prahy, Ostravy a Brna. „Díky těmto dvěma epicentrům se tak za hlavní město zařadily kraje Moravskoslezský a Jihomoravský,“ upřesnil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Mnohdy však sami majitelé aut zlodějům svých chováním nahrávají, zapomínají na prevenci a k autu se chovají jako k trezoru. Na zadních sedadlech či v zavazadlovém prostoru nechávají různé cenné věci, jako jsou například kabelky, mobily či notebooky.

Cena opravy často převyšuje hodnotu ukradené věci

K největšímu počtu krádeží dochází zejména v nočních hodinách. Denních krádeží je sice méně, ale na vozech zanechávají mnohem více devastující následky. Typicky se jedná o rozbitá okénka, střepy, pořezané či jinak poničené sedačky, rozřezané výplně dveří nebo poškrábané palubní desky a mnoho dalších škod.

„Právě u vykradených vozidel se často setkáváme s amatérismem ve způsobech, jak se zloděj do vozidla dostává. Profesionál totiž téměř nic nezničí,“ uvedl Marek Paclík z Allianz.

Pokud nemáte sjednané havarijní pojištění, budete muset nápravu škody zaplatit ze svého. „Cena opravy však není nízká, mnohdy výrazně převyšuje hodnotu ukradené věci a to zejména u mladších vozidel,” upozornil Nekov a dodal: „Například ze Škody Superb zloději zcizili navigaci v hodnotě 66 tisíc korun, celková škoda se však vyšplhala až na 117 tisíc korun.“

Kolik stojí krádež navigace

Vykradení auta lze pochopitelně předejít, a to jak pečlivým uzamčením, tak odstraněním všech lákadel z vnitřku auta.

„Než vozidlo opustíte, zkontrolujte také uzavření všech oken. Pojistná událost může být uznána pouze v případě, že pachatel do vozidla vnikne překonáním překážky násilím či jiným nestandardním způsobem. Pootevřené okénko do této kategorie rozhodně nespadá,” upozornil Nekov.

Pokud se však i přes dodržení veškerých rad stane, že auto bude vykradeno, je vždy nutné k automobilu přivolat Policii ČR, policejní protokol je podmínkou pro hlášení pojistné události. V případě vykradeného vozidla kontaktuje asistenční službu, číslo na ni najdete na zelené kartě.

„Při zabezpečování vozidla je vždy vhodná kombinace mechanických a elektronických systémů a dále například pískování VIN kódu na skla vozidla. Nezapomínejte také na přepravované předměty ve střešních boxech a na jízdní kola na nosičích,“ doplnila Zuzana Pidrmanová, celorepubliková koordinátorka prevence kriminality z oddělení tisku a prevence Policejního prezidia ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

PORADNA: Jak poznat kvalitní autopojištění?

Před domem jste právě zaparkovali váš nablýskaný nový vůz a odolali jste dealerovi, který pro vás měl připravené údajně nejvýhodnější autopojištění. Nebo už...

Výběr článků

Načítám