Hlavní obsah

Na uzavření penzijního připojištění postaru máte posledních 14 dní

Novinky, Barbora Buřínská

S nadsázkou se dá říci, že měsíc listopad je měsícem penzijního připojištění. Kampaně penzijních fondů vrcholí a ze všech stran slyšíte, že 30. listopad, do kdy je možné smlouvu postaru uzavřít, se kvapem blíží. Prvního prosince se stávající systém uzavře a od Nového roku pak bude možné sjednat penzijní připojištění jen v nové a přísnější podobě.

Foto: Profimedia.cz

Dobře si spočítejte, zda se vám vyplatí uzavřít penzijní připojištění ještě do konce listopadu.

Článek

Pokud si penzijní připojištění uzavřete ještě letos (respektive do konce listopadu), budete moci čerpat z výhod, které jeho současná podoba přináší. Veškeré podmínky, za nichž jste si penzijko sjednali, zůstanou pak v platnosti i nadále. Nabídky penzijního připojištění lze porovnat například na portálu Sfinance.cz.

Výsluhová penze už po 15 letech

Jednou z výhod, která od ledna už platit nebude (v nových smlouvách si ji už nebudete moci sjednat), je možnost využít takzvané výsluhové penze. To znamená, že po 15 letech spoření si budete moci vybrat až polovinu naspořených peněz.

Podmínkou však je, abyste si výsluhovou penzi nezapomněli sjednat již při uzavírání smlouvy. Dodatečně to není možné. Jinak na své peníze budete moci sáhnout nejdříve v 60 letech a zároveň po pěti letech spoření.

Penzijní fond nemůže prodělat, o své peníze nepřijdete

Hlavní výhodou současného penzijního připojištění je to, že klienti nemohou přijít o peníze, které do fondu vložili. Penzijní fondy totiž nesmí volit takovou investiční strategii, která by klienty poškodila. Pokud se i tak fond dostane do ztráty, musí klientům peníze dorovnat ze svých vlastních zdrojů. Nejhorší, co vás tak může potkat, je to, že vám fond nepřipíše žádný zisk.

V nových účastnických fondech už garanci  návratnosti vložených peněz mít nebudete. Dokonce se může stát, že kvůli zvolené investiční strategii dokonce proděláte. Fondy totiž budou mít větší volnost při zhodnocování příspěvků klientů. Na druhou stranu se ale také může stát, že svým klientům přinesou i vyšší zisky.

Předčasné ukončení smlouvy už po roce

Penzijní připojištění můžete ukončit předčasně. Pokud spoříte déle než rok, máte pak nárok na takzvané odbytné. Fond vám vyplatí naspořené peníze (vaše úložky, příspěvky zaměstnavatele, případně třetích osob) i s případným zhodnocením. Na státní příspěvek a výnosy z něj však nárok nemáte. A pokud jste uplatnili daňové odpočty, musíte zpětně dodanit veškeré příspěvky, které jste ke snížení daně použili. Při spoření kratším než rok však nic zpět nedostanete.

I nové smlouvy uzavřené po 1. lednu 2013 bude možné ukončit předčasně. Rozdíl však je v tom, že spořit budete muset minimálně dva roky, abyste na odbytné získali nárok.

Zlomový 1. leden 2013

Pro úplnost si připomeňme, co se vlastně v lednu stane. Počátkem příštího roku bude stávající penzijní připojištění zařazeno do takzvaného III. pilíře neboli doplňkového penzijního spoření. Bude i nadále dobrovolné a stát vám podle výše vaší úložky každý měsíc přispěje. Výše státního příspěvku se bude pohybovat v rozmezí od 90 korun do 230 korun. Na váš účet bude moci i nadále přispívat zaměstnavatel.

Ze současných penzijních fondů, u kterých budou zachovány nyní platné podmínky, vzniknou takzvané transformované fondy. Od 1. ledna 2013 vzniknou i nové účastnické fondy, u kterých budete moci uzavřít penzijní spoření za nových přísnějších podmínek. Na druhou stranu budete moci volit mezi různými investičními strategiemi.

Pokud po Novém roce budete mít své peníze v některém z transformovaných fondů a budete chtít přejít do některého z účastnických fondů, bude vám to umožněno. Ovšem návrat zpět už nebude možný. Zároveň pokud si rovnou sjednáte smlouvu u některého z účastnických fondů, nebudete moci přejít do jakéhokoliv z transformovaných fondů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám