Hlavní obsah

Na penzijní připojištění loni přispělo méně firem

Na penzijní připojištění loni podle kolektivních smluv přispívalo méně tuzemských podniků než o rok dřív. Firemní příspěvek se v loňském roce podařilo dojednat v 57,5 procenta podniků, v roce 2009 to bylo o 1,7 procentního bodu více.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Výše průměrného měsíčního příspěvku však loni vzrostla o víc než 42 korun na skoro 460 Kč. Vyplývá to z analýzy zveřejněné v Informačním systému o pracovních podmínkách provozovaném ministerstvem práce a sociálních věcí.

Analýza ukázala výrazné rozdíly ve velikosti příspěvku u zaměstnavatelů v působnosti různých odborových svazů.

Zatímco průměrná maximální hodnota příspěvku u firem z textilního, oděvního a kožedělného průmyslu na základě kolektivních smluv činila zhruba 229 korun měsíčně, u zaměstnavatelů v působnosti OS ECHO, tedy v oblasti chemie a energetiky, byl dojednán zhruba čtyřikrát vyšší příspěvek, a to 956 korun měsíčně.

Poskytování příspěvku na životní pojištění bylo loni sjednáno v 19 procentech podnikových kolektivních smluv, což je přibližně stejný podíl jako v roce 2009. Průměrná výše měsíčního příspěvku poskytovaného zaměstnavatelem vzrostla ve srovnání s rokem 2009 o víc než osm korun na asi 480,50 koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám