Hlavní obsah

Na dovolenou si většina Čechů vozí hotovost z domova, nejčastěji kuny a eura

Novinky, bab

Češi jsou sice přeborníky v bezhotovostním placení, na zahraniční dovolenou si však stále většina z nich vozí hotovost. Před cestou si nejčastěji směňují chorvatské kuny a eura. Na kartu v zahraničí spoléhá jen šest lidí ze sta. Vyplývá to z průzkumu UniCredit Bank a agentury Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Češi na svých zahraničních cestách stále nedají dopustit na hotovost. Šest z deseti Čechů si podle průzkumu smění peníze ještě doma a na dovolené platí hotově. Nejčastěji si Češi směňují chorvatské kuny a eura,“ uvedl Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak Češi platí na dovolené v zahraničí

Na hotovost přivezenou z domova, ovšem spíše jen jako pojistku, spoléhá pětina lidí. Většinu plateb však provádějí kartou.

Necelá desetina lidí platí především bezhotovostně, z místních bankomatů si vyberou jen v případě nouze. Sedm lidí ze sta spoléhá jen na bankomaty v zemi, do které cestují.

Nejmenší počet lidí (šest procent) hotovost neřeší a platí za zboží i služby jen kartou. I tak ale obliba placení kartou obecně roste, a to jak v tuzemsku, tak v zahraničí. Podle dat Sdružení pro bankovní karty loni Češi v zahraničí uskutečnili téměř 75 miliónů transakcí, což je o zhruba 22,5 miliónů transakcí více než v roce 2016.

V poplatcích se Češi nevyznají

Podobný průzkum zaměřený na platební návyky Čechů v zahraničí realizovala agentura Perfect Crowd pro společnost Twisto. Ten ukázal, že důvodem, proč u české populace dominuje hotovost, je strach z nefunkčnosti karty, vysokých poplatků i nevýhodných kurzů.

K platbám kartou v zahraničí jsou více nakloněni muži a méně se bojí i případné nefunkčnosti karet či poplatků. Toho, že jim nebude karta v zahraničí fungovat, se obává 45 procent žen, ale jen 37 procent mužů. Vysokých poplatků se obávají více než dvě pětiny žen, ale jen třetina mužů. Nevýhodného kurzu se bojí 36 procent žen a vedle toho jenom 29 procent mužů.

Průzkum ukázal, že Češi se v poplatcích, které jim banky za použití karty v zahraničí naúčtují, nevyznají. Přiznalo se k tomu 88 procent oslovených.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám