Hlavní obsah

Mladým lidem s dítětem půjčí na bydlení i stát, maximálně však 600 tisíc

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí lidé s malými dětmi, jejichž postavení z hlediska posuzování schopnosti splácet je horší než u bezdětných párů, mohou od konce dubna získat úvěr na bydlení od státu, resp. Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). V tzv. Programu 600 je letos pro žadatele vyčleněno 100 miliónů korun, přičemž na jednu smlouvu je možné si půjčit až 600 tisíc korun. Žadatelé však musí splnit předem dané podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Podmínky Programu 600 se řídí Nařízením vlády č.100/2016 Sb. Žadatelé, kteří je nesplní, nemohou úvěr získat,” uvedla pro Právo Karolína Smetanová, ředitelka komunikace SFRB.

Úvěr jen pro mladé lidi pečující o malé dítě

První zásadní podmínkou, kterou musí žadatel splnit, je jeho věk. O půjčku totiž mohou žádat pouze lidé mladší 36 let.

O úvěr mohou požádat jak manželé, tak partneři či samoživitelé. Zároveň ale musí splnit druhou podmínku - pečovat o dítě mladší šesti let.

V době podání žádosti navíc žadatelé nesmí být vlastníky či spoluvlastníky obydlí, ani nájemci družstevního bytu.

Úvěr až 600 tisíc na 15 let

Úvěr z Programu 600 je určen pouze na pořízení vlastního bydlení, a to výstavbou novostavby rodinného domu, vestavbou, nástavbou nebo přístavbou bytu, koupí rodinného domu nebo bytu, či převodem družstevního podílu v bytovém družstvu. Není tedy možné jeho prostřednictvím stávající vlastní bydlení rekonstruovat.

Úvěr se poskytuje do výše 50 procent ceny pořízení, minimálně však od 50 tisíc korun a maximálně do 600 tisíc korun. Je možné ho kombinovat s komerčním úvěrem, jejich součet však nesmí přesáhnout 90 procent ceny pořízení.

Splatnost úvěru je maximálně 15 let. V případě mimořádných událostí (například narození dítěte, pracovní neschopnost či ztráta zaměstnání delší než tři měsíce, případně úmrtí člena domácnosti) vám Fond umožní odložit splácení jistiny (ne úroků) až na dobu dvou let. Podmínkou však je, aby celková doba splatnosti včetně doby prodloužení splácení nepřesáhla 21 let.

Za mimořádné splátky či předčasné splacení úvěru nemusíte Fondu platit žádné poplatky.

Fixní úroková sazba nejdéle na 5 let

Úrokovou sazbu si sjednáváte jako fixní nejdéle na dobu pěti let. Její výše se stanoví ve výši základní referenční sazby Evropské unie (aktuálně 0,46 procenta ročně) zvýšené nejméně o jeden procentní bod a nejvíce o dva procentní body.

„Vyhodnocení žádosti o úvěr trvá v průměru 14 dní, a pokud se jedná o bezproblémový průběh, smlouva je podepsána do jednoho měsíce,” uvedla Karolína Smetanová.

Mladí mají o úvěr zájem

Program 600 – Úvěr pro mladé na pořízení obydlí je v roce 2016 otevřen s rozpočtem 100 miliónů korun. „Počet přijatých žádostí je za naším očekáváním. Nicméně z počtu dotazů, které SFRB denně zpracovává, dovozujeme, že mladí lidé o Programu 600 vědí,” řekla Smetanová.

Podle aktuálních informací, které SFRB redakci Práva poskytl, bylo k datu 9. srpna 2016 přijato 29 žádostí. Třem žadatelům byl poskytnut úvěr, 12 žádostí je ve stádiu zpracování (doplňování dokumentů, podpisy smluv ze strany klienta apod.).

Devět žadatelů odstoupilo na vlastní žádost (nebyli schopni doložit dostatečné zajištění úvěru) a pět žádostí bylo zamítnuto z důvodu nedodržení podmínek věku žadatele nebo dítěte, či vlastnictví obydlí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám