Hlavní obsah

Milión jako rezerva na penzi postačí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprostá většina Čechů v produktivním věku se chová zodpovědně a na důchod si spoří. Ovšem každý třetí vůbec netuší, kolik by si vlastně měl stranou odložit, aby měl ve stáří dostatečnou rezervu. V průměru by chtěli v penzi hospodařit s naspořeným miliónem korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průzkum agentury SC pro Raiffeisen stavební spořitelnu (RSTS) ukázal, že na důchod si odkládají peníze stranou čtyři pětiny lidí ve věku 25 až 49 let.

Ovšem v tom, zda si pravidelným spořením dokážou na stáří vytvořit dostatečnou rezervu, která pokryje jejich potřeby, nemá jasno zhruba třetina oslovených. A čím mladší oslovený byl, tím menší měl představu o tom, v jaké výši by se měla naspořená částka pohybovat.

Pětině bude stačit 500 tisíc

V průměru se Češi domnívají, že jim v penzi bude stačit jeden milión korun. Více než dvě pětiny Čechů jsou však skromnější, 22 procent lidí se spokojí s částkou do půl miliónu, zhruba stejný počet pak s úsporami ve výši od 600 tisíc do jednoho miliónu korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ideální naspořená částka do důchodu

Čtvrtina lidí by pak ráda hospodařila s úsporami vyššími než milión korun, každý osmý by dokonce rád na svém účtu viděl částku přes čtyři milióny.

Představy Čechů o ideální výši úspor v penzi se odvíjejí od jejich současného příjmu. Například lidé s platem vyšším než 30 tisíc čistého by chtěli mít v důchodu okolo dvou miliónů korun, zatímco lidé v nejnižší příjmové kategorii uváděli částku do půl miliónu korun.

Třetina spoří víc než tisícovku

Jeden z pěti oslovených zatím na stáří nespoří. Ten zbytek si pak každý měsíc stranou odloží v průměru jen něco málo přes tisíc korun, přičemž medián je dokonce jen pětistovka. „Obecně jsou Češi zvyklí si šetřit menší částky,” uvedla Lenka Molnárová z RSTS.

Každý šestý spoří méně než 500 korun měsíčně, zhruba čtvrtina od 500 do tisíce a třetina více než tisíc korun.

Nejméně tisícovku si dávají bokem častěji muži než ženy, což může souviset s celkově nižšími příjmy žen. Mezi pravidelně spořícími převládají vysokoškolsky vzdělaní lidé a obyvatelé velkých měst.

Anketa

Spoříte či spořili jste si na penzi?
Ano
81 %
Ne
19 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6688 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám