Hlavní obsah

Limit pro paušální daň se zdvojnásobí

Daňové podmínky pro desítky tisíc podnikatelů a živnostníků se mají od příštího roku změnit. Roční limit pro povinnou registraci k plátcovství daně z přidané hodnoty (DPH) se zdvojnásobí z jednoho na dva miliony korun. A na dva miliony se má také zvýšit maximální limit pro možnost využít paušální daň.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Předpokládá to návrh daňové novely, které poslalo ministerstvo financí do připomínkového řízení. V případě paušální daně se pak nově mají objevit tři pásma.

„První pásmo je pro roční příjmy do milionu, druhé do milionu a půl a třetí do dvou milionů korun,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Hrátky s paušály

V prvním pásmu tak budou moci paušální daň využít podnikatelé s příjmy do jednoho milionu bez ohledu na typ samostatné činnosti. Ale nejen ti. Využít ho budou moci i ti, kdo mají příjmy do 1,5 milionu ročně, pokud lze alespoň u tří čtvrtin z těchto příjmů uplatnit šedesátiprocentní či osmdesátiprocentní výdajový paušál.

„Stejně tak budou v prvním pásmu osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) s příjmy do dvou milionů, pokud k alespoň 75 procentům z nich lze uplatnit osmdesátiprocentní výdajový paušál,“ oznámilo ministerstvo financí.

Je to složité, kritizuje Schillerová

Výše výdajových paušálů se určují podle oboru, který daný podnikatel vykonává, a znamenají, že dané procento se mu započítává do výdajů.

Pokud by podnikatel nevyužil paušální daně, danil by pouze ten zbytek. Ve druhém pásmu pak jsou OSVČ s ročními příjmy do 1,5 milionu bez ohledu na typ samostatné činnosti a dále OSVČ s příjmy do dvou milionů, pokud alespoň u 75 procent z nich lze uplatnit šedesátiprocentní či osmdesátiprocentní výdajový paušál.

Co vše změní novela
Zvýší limit pro přihlášení k DPH z jednoho na dva miliony korun.
Zvýší limit pro paušální daň z jednoho na dva miliony korun.
Prodlouží mimořádné zrychlené odpisy na majetek zařazený v první a druhé odpisové skupině pořízený v letech 2022 až 2023.
Zpětně osvobodí zejména bytová družstva od daně z příjmů z bezúplatného převodu spoluvlastnického podílu na bytových domech z majetku obce.
Sníží pokuty za pozdní podání, resp. nepodání kontrolního hlášení pro živnostníky a společnosti s ručením omezeným s jediným společníkem.
Prodlouží lhůty pro podání následného kontrolního hlášení na 17 dnů od vyzvání finančního úřadu.
Zruší povinnost podávat daňové přiznání elektronicky i pro nepodnikající fyzické osoby, které mají datovou schránku.

Třetí pásmo paušální daně pak bude pro OSVČ s ročními příjmy do dvou milionů bez ohledu na typ samostatné činnosti. Pro letošek paušální daň pro drobné podnikatele vychází na 5994 korun měsíčně. Je do ní započteno minimální zdravotní i sociální pojistné a daň z příjmů.

Pro příští rok by podle návrhu měla být paušální záloha v prvním pásmu 6500 korun měsíčně v závislosti na výši minimálního zdravotního a důchodového pojištění podle vývoje průměrné hrubé mzdy. Ve druhém pásmu by dosahovala 16 tisíc korun a ve třetím 26 tisíc korun měsíčně.

Opoziční hnutí ANO podle exministryně Aleny Schillerové, jež paušální daň s platností od roku 2021 navrhla a prosadila, princip navýšení podporuje. Ale pásma jsou podle ní příliš složitá.

„Co bylo kouzlem paušální daně? Že nepodáte žádné přiznání ani hlášení na sociální a zdravotní pojištění. Ale jestli tu máte tolik pásem, atraktivitu to snižuje,“ řekla dříve v ČT Schillerová.

Spotřební daň na benzin a naftu se sníží, potvrdili poslanci

Domácí

Podle materiálu k novele je důvodem strukturovanosti to, že poplatníci se stejnou výší příjmů neplatí daň ve stejné výši, pokud jejich příjmy pocházejí z rozdílných činností a k těmto činnostem lze uplatňovat rozdílné paušální výdaje. Proto ti s vyššími příjmy i výdajovými paušály budou moci danit v nižší skupině, jinak by pro ně byla paušální daň nevýhodná.

Podmínky pro zapojení se do paušální daně by podle ministerstva díky novele mohlo příští rok nově splnit až 60 tisíc podnikatelů, přičemž pro zhruba polovinu z nich může být přihlášení do paušální daně výhodné a mohou tak reálně učinit.

Podle ministerstva rozšíření daně sníží ročně příjmy na úrovni veřejných rozpočtů o zhruba 600 milionů korun, tedy zhruba 500 milionů u státního rozpočtu.

I podnikatel s paušální daní má šanci získat hypotéku

Finance

Zvýšení limitu u DPH pak bude znamenat výpadek u výnosu DPH. Maximální výpadek na výnosu DPH kvůli zvýšení ročního limitu pak MF odhaduje na zhruba deset miliard korun u veřejných rozpočtů (max. 6,4 miliardy v případě státního rozpočtu, 2,6 miliardy u rozpočtu obcí a miliarda u rozpočtu krajů).

Podmínky pro zapojení se do paušální daně by mohlo nově splnit až 60 tisíc podnikatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám