Hlavní obsah

Lidé u půjček důvěřují svým blízkým, dokud se nespálí

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes a denně řeší advokáti nesplácené dluhy v rodině či mezi známými. Podle serveru ePohledávky v současné době tvoří 26 procent z celkového počtu problematických pohledávek a dosahují v průměru 110 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Každá čtvrtá vymáhaná pohledávka je půjčka známému nebo v rodině.

Článek

„Jedna ze čtyř pohledávek, se kterými nás lidé oslovují, se týká soukromých půjček. Větší podíl zaujímají už jen neuhrazené faktury,“ upozornil na rozšířený problém advokát David Bascheri a dodal: „Svým blízkým lidé důvěřují, a dokud se nespálí, jsou schopni jim poskytnout i statisícové částky, aniž by cokoli sepsali. To ale značně komplikuje pozdější vymáhání.“

Kolem Vánoc roste počet žádostí o půjčku

Klasickými věřiteli bývají rodiče, kteří půjčí peníze partnerovi nebo partnerce svého dítěte na podnikání, na vybavení bytu, auto či na splacení úvěru a podobně. „Velmi často jsou mezi klienty zastoupeny také svobodné ženy, které svým partnerům pomohly splatit předchozí dluhy, ale po rozchodu už své peníze neviděly,” doplnil Tomáš Medřický z portálu ePohledávky.cz.

Zvlášť v prosinci, lednu a únoru soukromé půjčky skokově narůstají. Dlužníci se obracejí na své známé nejčastěji kvůli vánočním svátkům, dovoleným nebo opožděné mzdě a platbě složenek. Podle odborníků je však stále hlavním důvodem půjčky umoření jiného dluhu. To věřitel většinou ani netuší.

Řeší problém, až když je pozdě

Lidé, kteří půjčují blízkému člověku, se nejčastěji dopouštějí dvou zásadních chyb. Tou první je půjčka takzvaně na dobré slovo, s dlužníkem se na všem dohodnou jen ústně. Vedle toho považují odborníci za největší chybu také vyčkávání s uplatněním svým práv. Patnáct procent věřitelů se na odborníky obrací, až když je pozdě.

„Nechají se uchlácholit a s vymáháním pohledávky nijak nespěchají. Netuší ale, že bez písemného ujednání je splatnost dluhu zákonem stanovena hned na druhý den po vykonání půjčky a v tu chvíli se také začíná odpočítávat tříletá promlčecí lhůta,“ varoval Bascheri. Po jejím uplynutí už je pohledávka právně vymahatelná pouze s obtížemi.

Sepište uznání dluhu

Lidé v případě rodiny a kamarádů přestávají být obezřetní, přitom jejich prvním krokem, když je někdo požádá o půjčku, by mělo být jeho prověření v insolvenčním rejstříku dostupném na webu. „Je jasné, že notářský zápis, ať jde o jakkoli neprůstřelné jištění, si skutečně zařídí málokdo. Pár minut na sepsání písemné dohody by si ale měl najít každý,“ zdůraznil Bascheri.

V ideálním případě by měl dlužník věřiteli podepsat takzvané uznání dluhu. Stačí jen dvě věty: Já, níže podepsaný, uznávám svůj dluh co do důvodu i výše, který mám za věřitelem XY. Zatímco na ústní půjčky a na smlouvy o půjčce se vztahuje tříletá promlčecí lhůta, s písemným uznáním dluhu získá věřitel deset let do promlčení.

Hrozba advokátem pomáhá

Podle údajů portálu ePohledávky splatí dva z pěti dlužníků celou částku hned poté, co se do sporu vloží advokát a rozešle předžalobní upomínku, tedy do 30 dnů od zadání pohledávky věřitelem on-line. V opačném případě následuje soud, který většinou na dlužníka uvalí exekuci.

„V soudním řízení je možné doložit důkazy typu SMS nebo e-mailové komunikace. Soudce i podle tvrzení brzy pozná, na čí straně je pravda. Málokdo umí zahrát oběť důvěryhodně, v realitě to tak nechodí, možná jen v krimi seriálech,“ upozornil Bascheri.

Výše půjček, které se vymáhají on-line, se pohybuje na široké škále od tří tisíc do 1,3 milionu korun, v průměru činí jeden dluh 110 tisíc korun.

Anketa

Půjčujete peníze příbuzným či přátelům?
Ano, příbuzným i přátelům
26,4 %
Ano, ale jen příbuzným
16,6 %
Ano, ale jen přátelům
2,7 %
Ne, nikomu
54,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2339 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se nestát dlužníkem proti své vůli

Dluhy můžete mít, aniž byste o nich věděli. Stačí mít nezodpovědného manžela, ručit za úvěry nespolehlivým přátelům či třeba jen jednou ztratit občanský...

Výběr článků

Načítám