Hlavní obsah

Lidé u potravin stále více hledí na cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se při nákupu potravin stále více řídí cenou. Ta je nyní důležitá pro 34 procent populace, tedy o pět procentních bodů více než před 2,5 lety, kdy se tento průzkum prováděl naposledy. Kvalita je podle listopadového průzkumu poradenské společnosti KPMG rozhodující pro 44 procent Čechů, o procentní bod více než dříve.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V roce 2019 podíl těch, kteří upřednostňují při výběru cenu, klesl podruhé pod 30 procent. Tentokráte ale opět vystoupil na 34 procent, což představuje návrat do roku 2013. Důvodem je pravděpodobně ekonomická nejistota spojená s koronavirem a nově i vysokou inflací. Pokud tato nejistota nepoleví, trend vzrůstajícího důrazu na cenu nejspíš ještě posílí,“ uvedla partnerka KPMG Martina Štegová.

Cena je podle ní nejdůležitější pro lidi s nižšími příjmy.

Rodiny vydají nejvíc za bydlení a jídlo

Ekonomika

Kvůli zdražování potravin zaplatí každý jedenáctý respondent měsíčně přes čtyři tisíce korun. Mezi třemi tisíci a čtyřmi tisíci korun jde o pětinu, do dvou tisíc korun se vejdou útraty třetiny Čechů.

Náklady na domácnost se zvýší, soudí čtyři pětiny Čechů

Podle jiného aktuálního průzkumu, agentury STEM/ MARK, většina lidí předpokládá, že se jim letos zvýší náklady na domácnost, tuto obavu vyjádřilo až 82 procent oslovených. Více než polovina dotázaných ale nepočítá s růstem svých příjmů.

Zdraží potraviny, léky, vlaky i oblečení

Ekonomika

Více než polovina respondentů očekává, že se měsíční finanční náklady na domácnost zvýší až o tři tisíce korun, další více než čtvrtina dotázaných uvedla, že počítá se zvýšením výdajů dokonce až o pět tisíc korun.

Růst příjmů neočekává více než polovina, přičemž 37 procent lidí je přesvědčeno, že růst nákladů na chod domácnosti pokryje ze současného příjmu.

Jak vypadá ideální zaměstnání? Průzkum odhalil také ideální plat

Koktejl

Rekonstrukce, nákup automobilu nebo dražšího spotřebiče nejsou prioritou u 60 procent respondentů. Opravu bytu plánuje 18 procent lidí, nákup dražšího elektrospotřebiče 16 procent a automobil by si rádo pořídilo 14 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám