Hlavní obsah

Lidé se častěji pojišťují proti ztrátě zaměstnání

Právo, kk

Zaměstnanci se rostoucí měrou obávají příchodu ekonomické krize a ztráty zaměstnání. Mají strach, že přijdou o práci nebo část příjmu v souvislosti s důsledky karanténních opatření, s poklesem ekonomiky, ale i s postupující robotizací či obecně s nástupem vědeckotechnické revoluce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Potvrzují to data BNP Paribas Cardif Pojišťovny týkající se růstu pojištění úvěrů na riziko ztráty zaměstnání.

Podle odborníků je jasné, že útlum přijde. Je patrné, že zejména pohostinství, cestovní ruch, autoprůmysl, kultura a sport, stejně jako celý navázaný dodavatelsko-odběratelský řetězec budou sčítat citelné ztráty. Zatím není jasné, zda a jak se podnikatelům v těchto segmentech hospodářství podaří tyto ztráty překonat.

Pandemie změnila pracovní trh

Finance

Je proto pochopitelné, že pracovníci v ohrožených oborech cítí nejistotu, zejména když v Česku většina lidí nemá finanční rezervu. Podle aktuálního průzkumu BNP Paribas Cardif by mělo při výpadku příjmů až 63 procent lidí potíže se splácením svých závazků a s pokrytím běžných výdajů.

Nástup nových technologií

Jedním z důsledků pandemie bude podle odborníků i urychlení procesu digitalizace ve všech oblastech podnikání. Z aktuálního průzkumu společnosti Profesia.cz vyplývá, že část pracovníků tuzemských firem se v souvislosti s automatizací bojí o své místo.

Obavy z toho, že robotizace v blízké době ovlivní jejich práci, vyjádřilo 17 procent respondentů, dalších 14 procent lidí už kvůli ní muselo dokonce svou pozici změnit.

Nástup internetové generace mění pracovní trh

Finance

Dalším z fenoménů, které přicházejí na řadu v době ekonomického útlumu, je zvyšování efektivity práce a s tím spojené propouštění zaměstnanců. Pracovní trh prodělává v současnosti výrazný přerod a firmy jsou nuceny na jedné straně šetřit a osekávat své zbytné části a na druhé investovat do technických řešení, jež přinesou úspory. Každopádně zaměstnanci v takovéto atmosféře cítí nejistotu.

Sdílení služeb

Jedním z příkladů zvyšování efektivity je růst využívání sdílených služeb a sdílení jednoho zaměstnance více firmami.

„Jako společnost zajišťující správu budov se často setkáváme s tím, že firmy sdílejí některé specializace. Často například pro více objektů různých majitelů funguje jeden správce nemovitosti, údržbář nebo požární technik,“ potvrdil Radek Škrabal ze společnosti SSI Group.

Co se změní od ledna: Polepší si zaměstnanci i důchodci

Finance

Reklama

Související články

Nástup internetové generace mění pracovní trh

Na trh práce přichází takzvaná generace Z – mladší, průbojnější a modernější než její předchůdci mileniálové. Co nového internetová generace lidí narozených po...

Výběr článků

Načítám