Hlavní obsah

Levným foťákům zvoní hrana, Češi si vystačí s mobilem

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi přestávají mít zájem o levné kompaktní fotoaparáty. Místo toho kupují chytré telefony, jejichž foťáky se už kvalitou základním fotoaparátům blíží. Hlavní výhodou je to, že telefon má člověk stále u sebe a nemusí pro focení nosit další přístroj. Fotky z mobilu lze také ihned sdílet s přáteli například na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Mobil je vždy při ruce, mladí ho proto k focení používají často. Ilustrační foto.

Článek

„Zájem o smartphony, které si dnes lidé nejčastěji kupují přes internet, raketově roste. Meziroční 84procentní růst hledání těchto přístrojů nejlépe vypovídá o apetitu českého zákazníka,“ řekl Právu manažer cenového srovnávače Zboží.cz Jan Samko. Proti tomu výrazně klesl zájem lidí o hledání kompaktních fotoaparátů.

„Konec klasických fotoaparátů je na dohled. Neprohrají technologicky, ztrácejí tím, že u sebe musíte mít další přístroj. V případě, že chcete nečekaně zachytit nějaký osobní a s emocemi propojený zážitek, prostě vytáhnete telefon, který má většina lidí vždy při ruce,“ poznamenal Samko.

Mobilní telefony přitom dokážou kompaktní fotoaparáty dnes už zcela nahradit. Snímací senzory, technologie zpracování obrazu, to vše je již v multimédii nabitých telefonech samozřejmostí.

S mobilem lze fotky ihned sdílet

Klasické fotoaparáty byly podle Samka odsunuty na druhou kolej hlavně kvůli tomu, že neumožňují rychle komunitně sdílet informace a obrázky. Mobilní telefony umějí pořízenou fotografii ihned šířit pomocí sociálních sítí, mailu či dalších komunikačních prostředků.

Někteří výrobci se snaží i tento trend zachytit a vznikají i tzv. chytré kompakty, které jsou vybavené operačním systémem Android, WiFi a třeba i GPS modulem. „Ale tuto větev vývoje vidím jako naprosto slepou,“ konstatoval Samko.

Většina výrobců podle něj již dávno pochopila, že lidé si stále častěji vybírají telefon podle kvality fotoaparátu. „Jedná se o jeden ze tří základních prvků, který lidé sledují při porovnávání chytrých telefonů. Už dávno to není jen velikost dotykového displeje či váha a výdrž baterie,“ dodal Samko.

Zájem Čechů o smartphony se podle statistik cenových srovnávačů ještě násobí vždy ve chvíli, kdy na trh dorazí nové vlajkové lodi předních značek, jako jsou Lumia, Galaxy či iPhone. Chytré telefony dominují i v globální statistice hledaných výrazů. Z první stovky hledání na Zboží.cz je více než 70 procent výrazů právě z tohoto segmentu.

Z klasických fotoaparátů je teď na českém internetu zájem v podstatě jen o dražší zrcadlovky nebo hybridy mezi kompaktem a digitální zrcadlovkou.

Ceny chytrých telefonů klesají

Trendu používat mobil místo většího množství specializovaných přístrojů nahrává významně i to, že ceny chytrých telefonů klesají. Po celém světě je používá už více než miliarda lidí a jen loni se jich prodalo za téměř 300 miliard dolarů (5,8 biliónu korun).

Zákazníci na stále silně rostoucích trzích zemí, jako jsou Čína či Indie, se už u smartphonů orientují na levnější modely a poptávka po prestižních špičkových přístrojích, jako je iPhone od Applu, oslabuje. Průměrná cena chytrého telefonu klesla od počátku loňského roku z tehdejších 450 dolarů na 375 dolarů (asi 6900 Kč), uvádí výzkumná firma IDC.

Analytici srovnávají nynější trend s tím, co se dělo ke konci 90. let na trhu osobních počítačů. Tehdy také milióny lidí, kteří chtěli jít poprvé na internet, dávaly přednost levným výrobcům před známými značkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám