Hlavní obsah

Lepší hospodaření s penězi Češi do předsevzetí zahrnou málokdy. Dobře vědí proč

Novinky, bab

Šetřit a neutrácet za zbytečnosti, předsevzetí, které vyloženě svádí k tomu, abychom si je na Nový rok dali. Ovšem, jak ukázal průzkum Ušetřeno.cz, Češi jako by se báli do svých předsevzetí svůj vztah k penězům vůbec zahrnovat. Dává si je totiž málokdo. Důvodem je nejspíš i to, že u většiny z nich je s nimi do půl roku konec, každý třetí dokonce nevydrží ani tři měsíce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Pouze každý šestý účastník aktuálního průzkumu portálu Ušetřeno.cz, kterého se zúčastnilo více než 1200 Čechů, uvedl, že si do svých novoročních předsevzetí zahrnuje i lepší hospodaření s penězi.

Nejčastěji plánují, že přestanou utrácet za zbytečnosti a naopak si budou spořit a odkládat peníze z výplaty stranou. Mezi další častěji zmiňovaná předsevzetí patří důslednější vedení přehledu výdajů. Češi si též předsevzali, že v obchodech se při nakupování budou striktně držet nákupního seznamu, dále pak sníží výdaje za alkohol a cigarety. Mezi finanční předsevzetí patří i změna banky.

Češi měsíčně spoří desetinu příjmů. Jejich úspory rostou nejvíce ve střední Evropě

Finance

„I když 71 procent dotázaných uvedlo, že se jim daří svá finanční předsevzetí dodržovat, 30 procent z nich je poruší během prvních tří měsíců a čtvrtina z nich si své plány pokazí do půl roku,“ shrnul výsledky průzkumu Daniel Gorol z portálu Ušetřeno.cz a dodal: „Nejméně se respondentům daří dodržet předsevzetí týkající se odkládání peněz z výplaty, jak potvrdila čtvrtina z nich. Ostatní pak nejrychleji poruší svůj slib, že přestanou utrácet za zbytečnosti a také za alkohol a cigarety.“

Chybí pevná vůle

K dodržení předsevzetí Čechům nejčastěji chybí pevná vůle. Důvodem jsou i nečekané výdaje či přehodnocení finančních plánů. Navzdory svým novoročním plánům se lidé často dostávají do potíží jednoduše proto, že si nevedou žádný rozpočet a nemají přehled o svých výdajích.

Sledování příjmů a výdajů přitom podle odborníků představuje základ finanční stability v rodině. K tomu, aby měli své výdaje pod kontrolou, dotázaní technologické pomůcky v mobilu až na výjimky nevyužívají, jak potvrdily čtyři pětiny oslovených.

Polovina domácností nesleduje své příjmy a výdaje

Finance

Důvodem, především pak u starších lidí, je absence chytrého telefonu. Případně o podobnou aplikaci nemají zájem, protože si přehled o výdajích vedou například v papírové podobě nebo v počítači. Pro pětinu dotázaných je největší překážkou strach z nedostatečné bezpečnosti takové aplikace.

Anketa

Dáváte si novoroční předsevzetí, že budete lépe hospodařit se svými penězi?
Ano, většinou je i dodržím.
20,4 %
Ano, ale nedaří se mi je dodržet.
5,3 %
Nedávám.
74,3 %
Celkem hlasovalo 245 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám