Hlavní obsah

Krize přijde, míní většina Čechů. Budou šetřit a přestanou utrácet v restauracích

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři z pěti Čechů nepochybují o tom, že do pěti let přijde ekonomická krize. Počítají pochopitelně s tím, že budou muset omezit i některé výdaje, nejčastěji jsou ochotni se vzdát utrácení v restauracích, kavárnách či při běžném nakupování. Na případnou krizi se připravují především úsporami i vyhýbáním se půjčkám.

Foto: Profimedia.cz

Pokud do Čech dorazí ekonomická krize, lidé omezí hlavně své útraty v restauracích.

Článek

Průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu (RSTS) ukázal, že Češi s příchodem ekonomické krize počítají, do pěti let ji očekávají tři lidé z pěti.

Zároveň předpokládají, že se jejich situace vinou ekonomické krize může dramaticky změnit, a je tak třeba se na to připravit. A jak?

Češi si přestávají vařit? Mimo domov za stravování utrácejí čím dál víc

Finance

Češi se nejčastěji shodli na tom, že jako první by omezili své výdaje v restauracích, kavárnách a při nakupování, v průzkumu to zmínily více než dvě pětiny oslovených. Pětina by ušetřila na cestování, každý osmý by se vzdal společenského života.

Zbytečně utrácíme, přiznávají Češi. Omezili by hlavně alkohol a cigarety

Finance

„Naopak jen minimum lidí by se zbavilo auta nebo rušilo různé formy spoření,“ doplnila Lenka Molnárová, tisková mluvčí RSTS.

Šetřit a nezadlužovat se

Nejlepším způsobem, jak se na případnou krizi připravit, jsou především úspory, vytváří si je více než polovina oslovených. Každý druhý se vyhýbá půjčkám a dvě pětiny považují za obranu vůči dopadům krize nalezení a udržení stabilního zaměstnání.

„Lidé jsou obezřetní i v oblasti bydlení. Pětina oslovených by místo nejistého nájmu dala přednost pořízení vlastního bydlení. Období nejistoty však vyžaduje pečlivé zvážení, co si člověk do budoucna bude moci dovolit,“ dodala Molnárová.

Anketa

Očekáváte, že v příštích pěti letech přijde ekonomické krize?
Rozhodně ano
61,3 %
Spíše ano
22,3 %
Spíše ne
10,2 %
Rozhodně ne
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11140 čtenářů.

Reklama

Související články

Češi měli loni na útraty 2,7 bilionu korun

Příjmy tuzemských domácností trvale rostou. V loňském roce měli Češi na útratu k dispozici celkem 2,767 bilionu korun. Domácnosti tyto příjmy získaly především...

Výběr článků

Načítám