Hlavní obsah

Kde berou živnostníci peníze na úhradu daně? Sáhnou do úspor, nebo si i půjčí

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Termín pro zaplacení daně z příjmu je prakticky za dveřmi. V pondělí 1. dubna musí naprostá většina živnostníků podat daňové přiznání a uhradit i daň. Většina sáhne do úspor, jsou ale i tací, kteří si na zaplacení daně musí půjčit.

Foto: Profimedia.cz

Třetina podnikatelů si na daně pravidelně či nepravidelně spoří.

Článek

Většina živnostníků, jak ukázal aktuální průzkum Equa bank, dobře ví, kolik bude muset letos na dani z příjmu zaplatit. Sedm z deseti oslovených totiž její výše nedokáže překvapit.

Důvod je prostý, tři čtvrtiny osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) buď pečlivě sledují své příjmy a výdaje a o dani z příjmu mají poměrně jasný přehled (43 procent), nebo tak činí alespoň odhadem (31 procent).

Na druhou stranu ale každý desátý živnostník zmínil, že částka vypočtené daně z příjmů ho zaskočila a je pro něj vyšší, než počítal.

Většina zálohy na daň neplatí

Podle dat z průzkumu si čtyři pětiny OSVČ neplatí průběžné zálohy na daň a v termínu podání daňového přiznání tak musí zaplatit celou částku daně naráz.

Pouze třetina oslovených si během roku dává na daň peníze stranou, a to buď pravidelně každý měsíc (16 procent), nebo nárazově (19 procent). Nejčastěji přitom odkládají měsíčně do tří tisíc korun.

Téměř dvě pětiny živnostníků sáhnou do úspor nebo do zisku z předchozího měsíce, aby daň mohli zaplatit.

Jsou ale i tací, kteří se kvůli úhradě daně musí zadlužit. V posledních třech letech si na ni musel půjčit každý desátý živnostník. Pro čtvrtinu z nich to přitom byla částka v rozmezí od 51 tisíc do 100 tisíc korun. Letos si na zaplacení daně z příjmu plánují půjčit jen tři procenta drobných podnikatelů.

„Ze zkušeností víme, že řada podnikatelů pro placení daní využívá také kontokorent, který mají sjednaný ke svému účtu," doplnil Luboš Janoušek z Equa bank.

Zhruba pětina počítá s tím, že daň platit letos nebude, buď bude ve ztrátě, nebo od státu dostane vrácené zálohy.

Daně jsou podle živnostníků vysoké

Tři pětiny živnostníků využívají výhod snižování daňového základu, například výdajových paušálů nebo paušálů za užívání auta.

I tak ale čeští živnostníci považují daně za vysoké a každý devátý uvažuje o využití daňových rájů. Dva ze sta už s nimi mají zkušenost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám