Hlavní obsah

Každý pátý Čech neví, za jaký úrok si půjčuje

Novinky, Barbora Buřínská

Téměř pětina Čechů neví, s jakou úrokovou sazbou splácí svoje finanční závazky. Na druhou stranu to, jakým procentem jsou úročeny jejich úspory, neví jen každý sedmý Čech. Ukázal to mezinárodní průzkum ING Bank, který realizovala agentura Ipsos ve 13 evropských zemích mezi 12 743 lidmi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čtyři pětiny Evropanů si uvědomují, že je finanční půjčka může velmi snadno dostat do dluhové spirály.

Článek

Pravidlo vyššího povědomí o úročení vlastních úspor oproti znalosti úroků u dlužných částek platí napříč celou Evropou. Jak jsou úročeny jejich úspory, neví necelá pětina Evropanů, ale více než čtvrtina jich netuší, o kolik procent přeplácí svůj dluh na úrocích. .

Foto: David Ryneš, Novinky

Víte jaký úrok platíte při splácení svých dluhů?

Češi patří společně s Italy mezi nejlépe informované národy. Na druhou stranu neznalost úročení jak v případě úspor, tak i dluhů je poměrně vysoká u Belgičanů a Turků. S jakým úrokem má půjčené peníze, netuší také zhruba třetina Francouzů, Britů či Nizozemců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Víte, jak jsou úročeny vaše úspory?

Raději dluh na kreditce než kontokorent

Evropané vedle hypotéky nejčastěji čerpají osobní půjčku (čtvrtina z nich), vlastní kreditní kartu (necelá pětina) a u účtu mají nastavené povolené přečerpání neboli kontokorent (každý sedmý Evropana). Jeden z deseti zadlužených má finanční závazek u příbuzných či přátel.

V jednotlivých zemích se pak pořadí liší. Zatímco více než polovina dlužníků v Turecku řeší půjčku kreditní kartou, v Itálii nebo v České republice je to jen 12 procent lidí. Preference Čechů se jednoznačně přiklánějí k osobní půjčce stejně jako v Lucembursku (37 procent). Ve Francii naopak nejčastěji volí přečerpání bankovního účtu.

Z průzkumu také vyplynulo, že se Evropané raději zadluží na kreditní kartě (55 procent), než aby přečerpali svůj účet (45 procent), ačkoli to může být méně efektivní. Může za to jednoduchost pořízení karty a bonusové programy.

Na druhou stranu si ale čtyři pětiny Evropanů uvědomují, že je finanční půjčka může velmi snadno dostat do dluhové spirály. S tímto tvrzením souhlasí dokonce až 87 procent Čechů, což je nejvíce v Evropě.

Reklama

Související články

Zbavte se úvěrů. Konsolidujte je

Pokud vám vaše úvěry, kreditky a další půjčky přerůstají přes hlavu, není nic jednoduššího než sloučit je do jednoho produktu. Nejen že získáte přehled nad...

Výběr článků

Načítám