Hlavní obsah

Karty berou už i vesnické prodejny

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je už 200 tisíc platebních terminálů, kde člověk může zaplatit kartou. Za loňský rok se jejich počet zvýšil o 30 tisíc. Vedle velkých obchodů přijímá platební karty i stále více malých vesnických prodejen, v současnosti je to už téměř třetina.

Foto: Profimedia.cz

Stále více nákupů je bezhotovostně hrazeno i v menších prodejnách na venkově.

Článek

„Rostoucí obliba bezhotovostních plateb se projevuje i v případě malých prodejen potravin. Podíl karetních transakcí v sítích tradičního trhu dosahuje třiceti procent. Proti situaci před pěti lety se jedná o trojnásobně vyšší hodnotu,“ sdělil Právu Roman Mazák, předseda maloobchodního Družstva CBA, které zastřešuje více než tisícovku menších prodejen po celé republice.

Za rostoucí akceptací karet menšími obchody je podle něj hlavně zavedení regulace mezibankovních poplatků.

Počet vydaných platebních karet v Česku stoupl loni o půl milionu na 11,8 milionu. Podle posledních průzkumů u nás činí podíl plateb kartou už více než třetinu. Data Sdružení pro bankovní karty ukazují, že loni vzrostl objem plateb kartami v českých obchodech o 160 miliard na 700 miliard korun.

Rostoucí obliba bezhotovostních plateb se projevuje i v případě malých prodejen potravin
Roman Mazák, Družstvo CBA

Stále více nákupů je jimi hrazeno i v menších prodejnách na venkově, které se zaměřují především na potraviny. Zatímco před pěti lety byl v některých prodejních sítích podíl okolo 10 procent, nyní je výrazně vyšší.

„Registrujeme v současnosti třicetiprocentní podíl plateb kartou. Očekáváme další růst i v budoucnu a tím i výhodnější podmínky ze strany provozovatelů platebních karet,“ uvedl Mazák. Do budoucna lze podle něj v českých obchodech čekat třeba i zavádění samoobslužných pokladen.

Jako hlavní důvod nárůstu platebních terminálů v malých venkovských obchodech vidí zavedení evropské regulace mezibankovních poplatků při platbě kartou, která vstoupila v platnost koncem roku 2015.

Pomohla evropská regulace poplatků

„Kvůli vyšším poplatkům část prodejen karty vůbec nepřijímala, protože to pro ně nebylo ekonomicky výhodné. V porovnání se současností byl tehdy rozdíl v poplatku za platbu kartou i tři sta procent,“ řekl Mazák.

Obchodníci, kteří dosud přijímají od zákazníků pouze hotovost, budou muset v budoucnu vzít v potaz také stoupající oblibu placení mobilním telefonem.

„Češi si oblíbili platební inovace, protože přinášejí větší pohodlí i bezpečí. Svědčí o tom obliba bezkontaktních karet, ale také rychlý start karet Mastercard v ApplePay. Celkový objem bezhotovostních plateb bude i nadále růst i s tím, jak se rozšiřují možnosti přijímání karet,“ uvedl na konci února generální ředitel Mastercard pro ČR, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

I malé obchody a někteří řemeslníci si podle něj uvědomují, že akceptace karet je otázkou komfortu pro zákazníka.

Anketa

Jakým způsobem platíte v obchodech za zboží?
Převážně kartou
33,3 %
Převážně hotovostí
66,7 %
Tak napůl kartou i hotovostí
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Reklama

Související články

Platební karty slaví sedmdesátku

Platebním kartám, jak je známe dnes, je letos sedmdesát let. Z kovových štítků se vyvinuly do sofistikovaných prostředků placení s všestranným využitím. Jejich...

Výběr článků

Načítám