Hlavní obsah

Kapsáři si v Česku denně nakradou téměř čtvrt miliónu

Právo, Jindřich Ginter

Kapsáři v Česku vytáhnou z lidí téměř čtvrt miliónu korun denně. Z jedné kapsy nebo tašky okradeného v průměru seberou 5400 korun. Za jeden den oberou, rovněž v průměru, přes čtyřicet lidí. Vyplývá to z analýzy policejních statistik.

Foto: Novinky

Článek

Jen loni totiž kapsáři obrali 15 tisíc lidí o bezmála 81 miliónů korun, při přepočtu na jeden den to dělá 221 tisíc korun. Každý rok je to plus minus zhruba stejně. Milión sem, milión tam. Třeba v roce 2009 se činili více, neboť si přišli na více než 99 miliónů korun – zpět se zajistilo pouhých 600 tisíc.

Více než polovina zadržených kapsářů jsou známé firmy. Loni policie stíhala 700 kapsářů, čtyři stovky z nich byli recidivisté. Za letošních sedm měsíců si přitom chmatáci přišli už na víc než 53 miliónů.

Často vyváznou jen s podmínkou

Nezaměřují se však rozhodně jen na centrum Prahy, kde nenechavé prsty lákají tlačenice cizinců. „Kapsáři měli žně,“ shrnula například lakonicky konec srpna policie v Jablonci nad Nisou. Například 66letý muž si neuhlídal svůj batoh a zloděj mu z něho před polednem sebral 5500 korun.

Kapsářka chtěla okrást policistku, se zlou se potázalaVideo: Policie ČR

Kapsářům hrozí až dva roky vězení, ale v praxi často vyváznou jen s podmínkou.

Letos jedna taková parta, která kradla v centru Prahy, uspěla zčásti se svým dovoláním proti podmínce u Nejvyššího soudu, který věc vrátil zpět k řešení s ohledem na ochranu práv dítěte. Část kapsářské bandy byla totiž nezletilá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám