Hlavní obsah

Kam vložit peníze? Češi mají jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejzajímavější formou uložení peněz jsou pro Čechy drahé kovy. Jejich preferenci ve zhodnocování peněz již delší dobu potvrzuje i Barometr obliby spoření. Druhé místo žebříčku zaujímá stavební spoření, jehož obliba již poněkolikáté klesla. Nyní ho preferuje necelá polovina Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Inflace láme rekordy, vklady Čechů jsou tak postupně znehodnocovány. Není tedy divu, že se pro střadatele jeví jako nejzajímavější možnost ukládání peněz investice do drahých kovů, které zvolilo 55 procent lidí oslovených v opakovaném čtvrtletním průzkum Barometru obliby spoření společnosti IBRS pro Asociaci českých stavebních spořitelen (AČSS).

Inflace dál letí nahoru, překonala 11 procent

Ekonomika

„Jde o učebnicový příklad prevence střadatelů v nestabilních dobách. Navíc například zlatu pomohl i růst jeho ceny v poslední době. A Češi na pozitivní historickou zkušenost sázejí, podobně jako u nemovitostí,“ uvádí zpráva AČSS analyzující oblíbenost jednotlivých možností ukládání či spoření peněz.

Foto: AČSS

Barometr obliby spoření v 1. čtvrtletí 2022

Dlouhá léta se na špici oblíbenosti v Barometru mapujícího preference střadatelů od počátku roku 2016 drželo stavební spoření, které upřednostňovala minimálně polovina, ale mnohdy i tři pětiny oslovených (nejvyšší míru oblíbenosti – 62 procent – dosáhlo před dvěma lety). V posledních několika měřeních však jeho obliba postupně klesá. V 1. kvartále letošního roku se dostalo na nejnižší hodnotu za celou dobu šetření, kdy ho jako nejzajímavější způsob ukládání peněz uvedlo 49 procent lidí.

Roste obliba penzijka i spořicích účtů

V letošním prvním čtvrtletí měření zabodovalo penzijní spoření, které se umístilo na třetí příčce, připsalo si totiž největší nárůst ze všech forem spoření a investování. V tomto čtvrtletí posílilo o pět procentních bodů na hodnotu 48 procent.

Češi si na penzi spoří, všech výhod penzijka ale mnozí nevyužívají

Finance

Produktem, který si jako druhý v pořadí po penzijku nejvíce polepšil a v konečném součtu se umístil na čtvrtém místě žebříčku, je spořicí konto. Jeho obliba v mezičtvrtletním srovnání vzrostla o tři procentní body, preferují ho tak více než dvě pětiny Čechů.

Oblibu spořicího konta pomohl posílit nejen růst úrokových sazeb, ale patrně i skutečnost, že Češi chtějí mít v turbulentní době peníze kdykoliv po ruce „na požádání“, soudí odborníci.

Spořicí účty 2022: Hranice tří procent pokořena, úročení vkladů je výhodnější

Finance

Jejich názor potvrzuje i umístění termínovaných vkladů, které mnohdy nabízejí zajímavější zhodnocení ovšem za podmínky, že klient na peníze i několik let nesáhne. V Barometru jen čtvrtina lidí považuje termínovaný vklad za zajímavý.

Více než třetinovou oblibu si zajistily investice do cenných papírů a podílových fondů. Na posledních příčkách se pak umístily kryptoměny (26 procent) a již tradičně i spoření tzv. do matrace, které má v oblibě pětina lidí.

V době pandemie Češi více spořili do slamníku

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám