Hlavní obsah

Jen čtyři penzijní fondy překonaly v roce 2011 inflaci

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pouze čtyři penzijní fondy z celkového počtu devíti dokázaly v roce 2011 pokořit inflaci, jejíž průměrná míra činila 1,9 procenta. Ale ani u čtveřice nejvýkonnějších fondů není příliš důvodu k jásotu – u většiny z nich bude připisovaný výnos jen těsně nad úrovní inflace. Pouze v Allianz penzijním fondu bude inflace i za rok 2011 překonána výrazněji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Stále platí, že výnos bude v rozpětí 2,5 až 3 procenta,“ sdělil Právu mluvčí Allianz Václav Bálek. Přesný údaj zatím není znám, protože valná hromada fondu dosud neproběhla.

U všech ostatních fondů už proběhly valné hromady, takže jejich přesné zhodnocení za rok 2011 je již známo. Druhé nejvyšší zhodnocení budou mít klienti ING Penzijní fondu – 2,14 procenta. Následují Penzijní fond České spořitelny – 2,07 procenta a Penzijní fond Komerční banky 2,04 procenta.

Kolik kdo připíše klientům za rok 2011
Allianz PF2,5 až 3,0 procenta*
ING PF2,14 procenta
PF České spořitelny2,07 procenta
PF Komerční banky2,04 procenta
ČSOB PF Stabilita1,7 procenta
Aegeon PF1,6 procenta
PF České pojišťovny1,5 procenta
Axa PF1,48 procenta
Generali PF0,3 procenta
* Odhad penzijního fondu, dosud neproběhla valná hromada
Zdroj: Penzijní fondy

O rok dříve byly lepší výsledky

Za předchozí rok 2010 byly výsledky mnohem příznivější. Z tehdejších deseti penzijních fondů překonalo inflaci – a to poměrně o dost – sedm penzijních fondů. Penzijní fondy neměly ani loni dobré podmínky pro investování prostředků účastníků.

„Velkou roli hrálo nepříznivé prostředí nízkých úrokových sazeb a rostoucí problémy na některých evropských trzích,“ uvedl Aleš Poklop, předseda představenstva a generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny.

Zhodnocení penzijních fondů, i když nejsou nijak oslňující, na druhé straně dávají jistotu určitého výnosu a odpovídají konzervativnímu způsobu investování prostředků klientů. Výhodou je státní příspěvek až 150 korun měsíčně a možnost odečtení až 12 000 korun ročně od základu daně z příjmů. Od ledna příštího roku stát zvýší podporu až 230 korun měsíčně.

Výsledky jednoho roku mohou zavádět

Při pohledu na rozdíly mezi výnosy fondů mnohého klienta napadne, jestli by nebylo dobré přestoupit do jiného fondu. V takovém případě je především dobré se nejprve zamyslet nejen nad výsledkem jednoho roku, ale vzít v potaz výkonnost fondu v delším období. Vše pak může vycházet jinak. Například Generali Penzijní fond, který za rok 2011 připíše klientům ze všech nejméně, patří v delší historii k nejvýkonnějším fondům na trhu.

A jaké jsou stávající možnosti, pokud i poté dojdeme k přesvědčení, že by bylo dobré změnit fond? Nejjednodušší způsob přestupu –„klasický“ převod prostředků do jiného fondu se započtením dosavadní doby spoření, který šlo uskutečnit do 28. února letošního roku, už bohužel nyní není možný. Přesto klienti mají stále určité způsoby, jak lze i nyní změnit fond.

Změnit fond lze i nyní

Například klient, který již splnil podmínky pro vznik nároku na dávky penzijního připojištění – věk 50 nebo 60 let podle penzijního plánu a dobu spoření minimálně pět let, může dát ve stávajícím fondu výpověď a vstoupit do jiného. Ovšem s tím, že v novém fondu začne spoření opět od začátku. Pro vznik nároku na dávku (včetně jednorázového vyrovnání) tedy pak bude nutné spořit minimálně pět let a dosáhnout věku 60 let.

Klient také může přerušit smlouvu o penzijním připojištění a v důsledku toho přestat platit příspěvky. Je-li smlouva v jednom fondu přerušena (zakonzervována), může účastník – po předchozím uzavření smlouvy s novým fondem – platit příspěvky do tohoto nového fondu a tedy fakticky změnit fond.

V nových fondech od ledna 2013 jinak

Klasické přestupy budou zase umožněny od ledna 2013. Ale s tím, že nepůjde přestoupit mezi dnešními fondy, které budou transformované a stanou se uzavřenými, ale účastník z nich bude moci přestoupit do nových účastnických fondů v rámci téže penzijní společnosti.

Klient, který odejde z transformovaného fondu do nových účastnických fondů, však musí počítat s tím, že se na něho uplatní některá nová pravidla. Nové fondy už nebudou zejména dávat garanci každoročního nezáporného výnosu. Což znamená, že v nových fondech může účastník získat vyšší výnosy, ale v nepříznivých letech utrpět i finanční ztráty. V nových fondech nebude dále možnost získat výsluhovou penzi, tedy vybrat až polovinu prostředků po patnácti letech spoření.

Nebude v nich ani platit, že nárok na dávky vznikne po minimálně pěti letech spoření a dosažení 60 let věku, ale až po dosažení důchodového věku. Před dosažením důchodového věku bude možné čerpat dávky jen formou tzv. předdůchodu.

Jak velké jsou fondy (pořadí podle počtu účastníků*)
fondpočet klientůúspory (v mld. Kč)
PF České pojišťovny1 162 49857,59
PF České spořitelny957 33138,63
ČSOB PF Stabilita715 60629,2
PF Komerční banky515 15031,12
AXA PF462 47932,92
ING PF402 15125,14
Allianz PF305 57412,61
Aegon PF102 4214,88
Generali PF64 0683,32
celkem4 687 278235,41
* Údaje k 31. 3. 2012
Zdroj: Asociace penzijních fondů ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám